Manliga bussförare är mer utsatta än kvinnliga

2010-06-16 21:00 Mattias Davidsson  

Hot och våld: Kvinnliga buss- och spårvagnsförare drabbas inte alls lika ofta av hot eller våld som de manliga kollegerna.

<p>I maj 2006 blev en bussförare på Busslink i Örebro svårt knivskuren i magen. Passageraren som gick till attack hade just blivit ombedd att betala för sin resa.</p> <p>"Några centimeter till och jag hade mött samma öde som Anna Lindh", berättade bussföraren senare i Kommunals tidning Hjulet.</p> <p>Sedan dess har föraren hunnit komma tillbaka i heltidsarbete igen och sedermera gått i pension, enligt skyddsombudet Lars-Gustaf Schill. Han jobbar på Nobina som Busslink numera heter. Sedan dess har även kontanterna tagits bort för att eliminera rånrisken.</p> <p>-?Men hotfulla situationer kan fortfarande uppstå när bussföraren kontrollerar att alla har biljetter, säger Lars-Gustaf Schill.</p> <p>Nobina förväntar sig att bussförarna gör den kontrollen.</p> <p>-?Men vi ska bara säga till, inte resa oss ur förarstolen. Man ska inte utsätta sig för någon risk, säger Lars-Gustaf Schill.</p> <p>Som ett extra stöd har bussförarna väktare att tillgå som de kan kalla på genom trafikledningen.</p> <p>Afa Försäkring har granskat de 304 godkända arbetsskadorna orsakade av hot eller våld, som drabbade buss- och spårvagnsförare under åren 2005-2008.</p> <p>Skadorna, såväl psykiska som fysiska, uppstår då föraren av någon anledning ingriper mot passagerare. Eller på grund av rån. Materialet är från perioden innan flera av kollektivtrafikens huvudmän avskaffade kontanter som betalningsmedel. Då var rånrisken fortfarande ett problem.</p> <p>Statistiken presenterades i början av juni som en del av Afa Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro.</p> <p>En tydlig tendens är att kvinnor oftare än män klarar sig undan skador till följd av hot eller våld.</p> <p>-?Kvinnorna är kanske bättre på att hantera ordningsfrågor, säger Michel Normark på Afa Försäkring.</p> <p>Det kan vara så att kvinnor är skickligare på att kyla av laddade situationer.</p> <p>-?Eller så exponerar de sig inte, säger Cecilia Oldertz, Afa Försäkring.</p> <p>I september 2008 presenterade Kommunal en enkät med 553 av de 18 000 medlemmar som arbetar inom trafikområdet. 85 procent av de svarande var bussförare, 82 procent var män. 29 procent svarade att de blivit hotade minst en gång det senaste året. 8 procent svarade att de blivit utsatta för våld.</p>

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö