Kommun trotsar myndighetens coronaråd

2020-03-02 08:51 TT  
Kommunanställda i Staffanstorp som har rest i smittspridningsområden för coronaviruset ska stanna hemma under inkubationstiden. För att minska budgetkostnaden ombeds arbetsgivaren att uppmana medarbetarna att söka smittbärarpenning från Försäkringskassan. Foto: Johan Nilsson/TT

Kommunanställda i Staffanstorp som har rest i smittspridningsområden för coronaviruset ska stanna hemma under inkubationstiden, oavsett om de har symtom eller inte. Det har kommunalrådet beslutat.

Tvärtemot Folkhälsomyndighetens rekommendation uppmanas även skolelever som befunnit sig i riskområden att stanna hemma.

Beslutet om de kommunanställda, som fattades i fredags, bygger på "övertygelsen om att det är bättre att agera beslutsamt och föregripande nu än att tvingas hantera följderna av en fullständig och genomgripande samhällsstörning", står det i det så kallade ordförandebeslutet, som är undertecknat av kommunalrådet Christian Sonesson (M).

Negativ budgetpåverkan

Beslutet tros inledningsvis få en negativ budgetpåverkan, men kommunens bedömning är att det också kan bidra till att de "ökade samhällskostnader som skulle uppstå vid en eventuell smittspridning hålls nere".

För att minska budgetkostnaden ombeds arbetsgivaren att uppmana medarbetarna att söka smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Kommunen uppmanar också skolelever och förskolebarn som befunnit sig i riskområden att stanna hemma under inkubationstiden.

Läs mer: Oro att anställda ska bära med sig Coronasmitta

"Om ert barn går i skola och har varit i ett smittspridningsområde de senaste två veckorna ber vi er kontakta skolan för att planera hemuppgifter under inkubationstiden", heter det i skrivelsen från kommunen.

Emot Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten bedömer att avstängning av friska skolbarn inte är en effektiv åtgärd mot smittspridning, eftersom studier visar att det inte finns något som tyder på att barnen sprider smittan. Inget av de utbrott som vi hittills har sett av coronavirus har haft koppling till skolor eller barn, framhåller Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten anser i stället att ett sådant beslut riskerar att slå mot barnen, som då kan lämnas utan tillsyn eller halka efter i undervisningen.

Det finns 14 bekräftade fall av personer som smittats med det nya coronaviruset i Sverige. De finns inom Västra Götalandsregionen, Region Stockholm, Region Uppsala och Region Jönköping.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö