Kollega ställs till svars för dödsolycka

2019-06-04 10:19 Karin Nilsson  

En anställd klämdes ihjäl inne i en robotcell på Scania i Södertälje i augusti 2017. Nu anklagas en kollega för vållande till döden.

Den 26 augusti 2017 klämdes 54-årig man ihjäl på Scania i Södertälje. Den anställde befann sig inne i en så kallad robotcell när den startade. Det var en annan anställd som, i strid mot gällande instruktioner, startad robotcellen. Kollegan, som är i 60-årsåldern, startade cellen trots att den andre person redan fanns inne i den. Genom att inte uppmärksamma robotarmens position i cellen och genom att inte begränsa portalens hastighet klämdes mannen inne i cellen ihjäl.

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål beslutade att det inte var ett arbetsmiljöbrott.

Nu åtalar vice chefsåklagare, Marcus Ekman, vid Södertörns åklagarkammare i Stockholm, den person som startade cellen och yrkar på ansvar för vållande till annans död. Åklagaren hävdar att den åtalade av oaktsamhet orsakat kollegans död. Straffyrkandet är ännu inte bestämt.

Åtalet ska bedömas av Södertälje tingsrätt.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö