Ingen åtalsanmälan efter 20-metersfallet

2019-09-30 13:12  
En man dog efter en arbetsplatsolycka nära Karolinska sjukhuset i Solna under lördagen den 11 maj 2019. Enligt uppgifter ska mannen ha fallit från åttonde våningen och saknat skyddslina. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) Byggnadsarbetaren föll 20 meter vid Scandinavian Life Center i Solna. Han avled av skadorna. Arbetsmiljöverket bedömer inte att det finns någon ansvarig för olyckan efter att ha utrett olyckan, skriver Byggnadsarbetaren.

Byggnadsarbetaren föll när han var i färd med att sätta fast en gummilist på toppen av monterade fasadelement, skriver Byggnadsarbetaren.

”Det fanns fasta fallskydd och han hade en sele. Han gick mellan fasaden, där det fanns en slags keramisk vägg och ett Combisaferäcke och skulle rulla ut gummilisten. Den keramiska väggen var bara 75 centimeter hög men just därför skulle han vara inkopplad, vilket han inte var. Han kände sig nog trygg, fick en falsk trygghet, där han gick”, säger Anette Wendel, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket, till tidningen.

Som Arbetarskydd berättat skedde olyckan den 11 maj. Arbetsmiljöverket bedömer inte att man ska gå vidare med en åtalsanmälan. Den bedömningen gör verket efter att ha utrett olyckan.

”Jag kan inte se att arbetsgivaren eller huvudentreprenören brustit i något som lett till olyckan” säger arbetsmiljöinspektör Anette Wendel, till Byggnadsarbetaren.

Den nu avlidne byggnadsarbetaren var 37 år och kom från Lettland. Han arbetade med ett arbetslag på 16 personer.

Byggnads ordförande i Stockholm-Gotland, Tomas Kullberg, berättar i en intervju i Byggnadsarbetaren att han är mycket kritisk till Arbetsmiljöverkets slutsatser. I hans ögon bär såväl arbetsgivare som huvudentreprenör och byggherre ett ansvar för olyckan.

– Arbetsmiljöverket går här i samma fälla som på många andra arbetsplatser. Man skyller på individen men har inte tittat på, eller ifrågasatt, varför det ens fanns ett arbetsmoment som var på det här sättet att det krävde arbete med säkerhetslina. Det ska inte behövas, det skulle funnits fasta skydd, säger han.

Tiina Demargne

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö