Industrins parter oroas över AV:s nya organisation

2014-01-23 10:22 Elisabet Örnerborg  

I dag får generaldirektör Mikael Sjöberg brev från arbetsgivare och fack inom basindustrin. Industriarbetsgivarna, IF Metall, Pappers och GS skriver att de är djupt oroade över konsekvenserna av den omorganisering som verket ska genomföra.

Arbetarskydd skrev i oktober förra året om Arbetsmiljöverkets planerade omorganisation. Tillsynschefen i Norrbotten, Anita Israelsson, uttryckte då oro för vad det skulle betyda för hennes landsända, där tung industri med riskfyllda arbetsplatser dominerar jämfört med storstädernas mera tjänstemannabetonade. Nu får hon stöd från fack och arbetsgivare inom industrin, som kräver att inspektörerna måste ha branschkompetens även efter omorganisationen.

Omorganisationen innebär en indelning utifrån sakområden i stället för branschområden, skriver Industriarbetsgivarna, IF Metall, Pappers och GS i brevet till generaldirektören. På sikt kommer inspektörerna att i högre grad vara generalister snarare än specialister. Parterna oroas över konsekvenserna avsaknaden av branschkompetens får för basindustrin.

För att kunna genomföra ordentliga arbetsmiljöinspektioner inom stålverk, gruvor, massa- och pappersbruk och sågverk krävs gedigna och specialiserade kunskaper om de processer och den teknik som verksamheten består av, skriver arbetsmarknadsorganisationerna. Att förstå de ofta komplicerade processerna och tekniken är en "absolut förutsättning" för att kunna upptäcka risker och ställa krav på åtgärder.

Brevet är undertecknat av vd Per Hidesten, Industriarbetsgivarna, förbundsordförande Anders Ferbe, IF Metall, förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg, Pappers och förbundsordförande Per-Olof Sjöö, GS.

Den nya organisationen

Antalet distrikt har reducerats från tio till fem och benämns numera regioner.

  • Region Nord, IRN (Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län)
  • Region Mitt, IRM (Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs, Örebro, Uppsala och Västmanlands län)
  • Region Öst, IRÖ (Stockholms, Södermanlands, Östergötlands och Gotlands län)
  • Region Väst, IRV (Västra Götalands, Hallands och Jönköpings län)
  • Region Syd, IRS (Kronobergs, Kalmar, Blekinge och Skåne Län)

Antalet lokaliseringsorter har reducerats från sjutton till tio.

  • Region Nord: Regionkontor i Umeå, filial i Luleå och Sundsvall.
  • Region Mitt: Regionkontor i Örebro, filial i Falun.
  • Region Öst: Regionkontor i Stockholm, filial i Linköping.
  • Region Väst: Regionkontor i Göteborg, filial i Jönköping.
  • Region Syd: Regionkontor i Malmö, filial i Växjö.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen