Hallå där, Åsa Erlandsson ...

2017-02-13 00:00 Anna Wahlgren  

... advokat och delägare på Setterwalls, som tidigare tillät djur på advokatkontoret.

Hur fungerade det när det var tillåtet med djur på jobbet?

– Setterwalls är en byrå som vuxit mycket de senaste åren. För flera år sedan var vi en liten byrå där skiljelinjen mellan hem och jobb inte var så skarp. I den miljön var det naturligt att hunden då och då följde med till jobbet.

Vad fick er att införa en ny regel mot fyrbenta på Setterwalls?

– Ju mer vi växte, desto tydligare blev det att det inte bara är enkelt med husdjur på jobbet. Hur mysigt många av oss än tyckte att det var att bli hälsade av en alltid lika glad jycke, så fick vi till exempel problem med hur vi skulle bemanna kontoret. Vissa medarbetare var allergiska och kunde inte vistas i ett rum där det hade varit en hund. Vi började fundera över rättvisefrågor – om någon får ha med hunden till jobbet, borde det inte gälla alla medarbetare? Vi fick också en insikt att hund-på-jobbet innebär ett visst skötande av hunden på arbetstid. Ett och annat problem, mer av karaktären olycka, hände för den delen också, men det var knappast skälet till att vi sedan ändrade vårt förhållningssätt.

Hur togs det nya hundförbudet emot?

– Förbud och förbud. Låt mig kalla det ett förhållningssätt som vi införde i samband med att vi flyttade till nya lokaler. Det är klart att vi är många som saknar hundarna. Men utöver kommentaren att det var mysigt att ha dem på kontoret, uppfattar jag att folk faktiskt förstår och håller med om att hundar inte hör hemma på en stor arbetsplats. Arbetsmiljön måste funka för alla. Också för den som till exempel är allergisk mot hundar.

Vad är ditt råd till dem som har djur på kontoret?

– Ta hänsyn till att alla kanske inte älskar eller tål din fyrbenta vän. Tänk också på att du är på jobbet för att arbeta och att ett alltför tidskonsumerande omhändertagande av plikter mot hunden inte bara kan göra att chefen och andra kolleger surnar till. Det kan faktiskt också få konsekvenser för din anställning. På jobbet gäller arbete i första hand, privatliv – inklusive hundar och andra husdjur – i bästa fall i andra.

Anna Wahlgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö