Fusk ökar olycksrisk med byggställningar

2018-08-20 11:37 Karin Nilsson  

Utbildningsfusk för ställningsbyggare skapar stora risker för både byggarbetare och allmänhet. Det rapporterar Byggnadsarbetaren.

Mellan åren 2013-2017 anmäldes 672 olyckor med ställningar efter fall, ras eller bristning där personer skadats till Arbetsmiljöverket. Men mer sker och allt anmäls inte, enligt Byggnadsarbetaren som granskat utbildningarna för de som ska bygga ställningar.

Enligt granskningen förekommer det fusk. Bland annat har en person som behövt tilläggsutbildning för väderskydd fått utbildningsmaterial och ett prov hemskickat. Personen fyllde i provet, skickade tillbaka det och fick tillbaka ett utbildningsbevis.

Läs mer: ”Byggnadsställningen var korrekt monterad”

– Vi är djupt oroade. Eftersom det förekommer fusk med ställningsutbildningen kan man i många fall inte lita på utbildningsbevisen. Det leder till allvarliga risker för byggnadsarbetare som ska använda ställningarna. Hur ska de kunna veta vem de kan lita på? säger Håkan Carlsson, kanslichef på Ställningsentreprenörernas branschorganisation, STIB, till Byggnadsarbetaren.

Byggnadsarbetaren pekar också på att ingen granskar utbildningarnas kvalitet.

Kenneth Svärd, regionalt skyddsombud på Byggnads Örebro-Värmland, är orolig.

– Ställningsbyggare, byggnadsarbetare och allmänhet svävar i livsfara, så länge myndigheterna inte tar tag i och skärper kraven på utbildningarna. Ska det behöva hända en katastrof först? säger han till Byggnadsarbetaren.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö