FN-larm: Pandemin tvingar in miljontals barn i arbete

2020-06-15 15:45 Calle von Scheele  
Barn som arbetar har ofta långa arbetsdagar och hamnar i de sämsta arbetsförhållandena, enligt FN-rapporten. Foto: AP Photo/Channi Anand och AP Photo/Muhammed Muheisen

CORONAVIRUS. Cornapandemins härjningar kan tvinga in miljontals barn i barnarbete, varnar FN i en larmrapport. Det skulle innebära att antalet barnarbetare ökar för första gången på 20 år och vara ett stort bakslag för de framgångar som skett på området.

Sedan år 2000 har antalet barnarbetare minskat med 94 miljoner, men den framgången riskerar att suddas ut, varnar de båda FN-organen ILO och Unesco i en gemensam rapport.

Samtidigt visar statistik att över 150 miljoner barn fortfarande tvingas arbeta istället för att gå i skolan och ha en sund uppväxt.

Enligt rapporten kan coronapandemin leda till ökad fattigdom och därför leda till ökat barnarbete när familjer tar till alla tänkbara lösningar för att överleva. En ökning av fattiga hushåll med 1 procent leder till en ökning av barnarbete med 0,7 procent, visar forskning.

Barn som arbetar har ofta långa arbetsdagar och hamnar i de sämsta arbetsförhållandena, enligt FN-rapporten. Fler barn kan tvingas in i de värsta sortens arbeten, som leder till hälsoproblem och innebär stora risker för barnen, varnar FN.

I rapporten föreslås flera åtgärder för att motverka den befarade ökningen av barnarbete. Bättre tillgång till krediter för fattiga hushåll, åtgärder för att få barn att återgå till skolan inklusive avskaffande av skolavgifter och ytterligare resurser för kontroll av arbetsmarknaden och brottsbekämpning på området, finns bland förslagen.

Läs mer här på ILO:s sajt (PDF).

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö