Finsk säkerhetspark förebild för svenska byggbranschen

2019-03-26 10:54 Elisabet Örnerborg  

I dag, tisdag, togs första spadtaget till Byggbranschens säkerhetspark. Sveriges Byggindustrier, BI, är initiativtagare till säkerhetsparken där de som arbetar i branschen ska kunna träna säkerhet, nya arbetssätt och utrustning. – Vi måste stärka säkerhetskulturen, säger BI:s Berndt Jonsson till Arbetarskydd.

Berndt Jonsson, som är regionchef för Södra Norrland och Sveriges Byggindustriers nationella arbetsmiljösamordnare, anser att säkerhetsarbetet måste stärkas och i det har parken en funktion.

Inspiration till en säkerhetspark hämtade arbetsgivarorganisationen från det finländska konceptet ”Safety Training Parks”.

Läs mer: Ylva Johansson: Helt fruktansvärda siffror

I dag tisdag tar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson det första spadtaget till en svensk sådan park.

Hon välkomnar initiativet till en branschgemensam säkerhetspark, som syftar till att skapa en säkerhetskultur med färre olyckor och tillbud.

– Under förra året dog tio byggnadsarbetare på jobbet och ännu fler skadades allvarligt. Byggindustrin är en av de mest utsatta branscherna för allvarliga arbetsplatsolyckor, säger Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Läs mer: ”Vi behöver lära oss mer av dödsolyckorna”

Byggnads ordförande Johan Lindholm är glad över att fler tar arbetsmiljöproblemen på allvar.

– Säkerhetsparken är välbehövlig. Den typen av insatser kan tillsammans med våra krav om skärpt lagstiftning, hårdare straff och ökad tillträdesrätt för skyddsombud göra skillnad, säger han till Arbetarskydd.

Säkerhetsparken som kommer att ligga i anslutning till Arlanda flygplats planeras att invigas den 30 september 2019.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen