Arbetsmiljö

Ylva Johansson: Helt fruktansvärda siffror

Ylva Johansson, S, arbetsmarknadsminister. Foto: TT-Bild

– Det är helt fruktansvärda siffror och en oacceptabel utveckling. Så kommenterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, antalet omkomna under årets första månad. Nio människor dog i arbetet.

Publicerad

De senaste åren har den nedåtgående kurvan för antalet döda i arbetet stannat av, trots regeringens nollvision mot dödsolyckor.

Enligt Arbetsmiljöverkets preliminära statistik, som Arbetarskydd gått igenom, sticker januari 2019 ut som en svart månad. I helgen avled den nionde personen.

– Nio döda är otroligt allvarligt och det måste tas på allvar. Utvecklingen måste vändas, det måste till åtgärder och jag ska se till att de genomförs, säger Ylva Johansson till Arbetarskydd.

Hon uttrycker lättnad över att perioden i övergångsregeringen är över och åter kunna agera som minister.

Arbetsmarknadsministern har, som Arbetarskydd berättat, med anledning av de många dödsolyckorna bjudit in till ett möte den 4 mars. Inbjudna är fack och arbetsgivare från de mest olyckdrabbade branscherna, andra experter samt Arbetsmiljöverket.

Hon vill under mötet höra experternas och parternas förslag, få information om inspektörers och skyddsombuds kompetenser men också pröva idéer. Det kan röra frågor som om det behövs fler sanktioner, längre preskriptionstid och hur tillbudsrapporteringen fungerar.

– Jag har stort respekt för alla som jobbar ute i verksamheterna och ska lyssna till dem. Utifrån det kommer jag att agera. Så här kan vi inte ha det helt enkelt.

– Nollvisionen står fast men det är uppenbart att det krävs fler åtgärder, säger Ylva Johansson.