Eventuell skolstängning tidigast måndag

2020-03-19 11:03 TT  
Tomt klassrum. Foto: Jonas Ekströmer/TT

CORONAVIRUS. En eventuell nationell skolstängning kan tidigast se måndagen 23 mars. Det framgår av den lag riksdagen ska besluta om i dag.

Lagförslaget har i veckan snabbehandlats i utskottet och ska klubbas av riksdagen i eftermiddag.

Med stöd av lagen får regeringen vid extraordinära händelser i fredstid tillfälligt stänga förskoleenheter, skolenheter, fritidshem eller andra verksamheter enligt skollagen.

Lagen ska träda i kraft på lördag den 21 mars "inför ett eventuellt behov av stängning av verksamhet redan den 23 mars", står det i lagförslaget.

Lagen ger också kommuner och friskolor rätt att vid extraordinära händelser i vissa fall besluta att tillfälligt stänga en förskoleenhet, ett fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet. För närvarande har de bara i vissa fall möjlighet att stänga skolor.

Läs mer: Lärarfacket: Kan ge kunskapstapp

Om regeringen genom en förordning beslutar om att stänga skolor, fritidshem och förskolor så ska, enligt lagförslaget, barn med vårdnadshavare som deltar i samhällsviktig verksamhet erbjudas förskola och fritidshem. Det gäller även barn med behov av särskilt stöd.

Samma krav ställs om det är en kommun som beslutat om att stänga förskolor och fritidshem.

Vilka yrken som anses vara samhällsviktig verksamhet nämns inte i lagförslaget. Det kommer att definieras tydligare i den eventuella förordning om skolstängning som regeringen kan komma att utfärda.

Det framgår inte heller av lagförslaget om de föräldrar som skulle tvingas stanna hemma för att ta hand om sina barn vid en skolstängning kan få någon typ av ersättning.

Peter Wallberg/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö