Därför kraschade sjukhusens datorer

2019-11-12 17:26 TT  

En teknisk bugg. Det var orsaken till det omfattande problemet med kraschade datorer på sjukhusen inom NU-sjukvården i Norra Älvsborg och Uddevalla.

På kort tid kraschade upp emot tusen hårddiskar och fick bytas ut. Och nu måste ytterligare över tusen hårddiskar bytas.

– Någon typ av fel gör att en funktion står och hackar, och då går hårddisken sönder, berättar chefläkare Sara Degerman Carlsson på Södra Älvsborgs sjukhus för Borås tidning.

Läs mer: Även polisens datorer kraschar i tusental

När problemet accelererade i regionen för någon vecka sedan hann leverantören inte byta ut felande hårddiskar inom utlovade 24 timmar, eftersom det var brist på produkter. Under en period tvingades NU-sjukvården gå upp i stabsläge.

– Nu är man i fas, och regionens it-enhet jobbar parallellt med att byta ut samtliga enheter av den aktuella modellen innan datorerna går sönder, säger Sara Degerman Carlsson.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen