Byggnads: Upprörande att plocka bort skyddsombud på Mall of Scandinavia

2016-04-21 14:59 Tiina Demargne  

Under uppförandet av gallerian Mall of Scandinavia i Solna har en rad brister i säkerheten och fusk avslöjats. Även trakasserier av fackligt anslutna har förekommit.<br/>– Det är oerhört upprörande att det förekommer sådana allvarliga brister på en byggarbetsplats och att man riskerar de anställdas liv och säkerhet. Det är lika upprörande att man väljer att plocka bort ett skyddsombud, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

I samband med onsdagens avslöjande reportage i SVT:s Uppdrag granskning som Arbetarskydd skrivit om kommenterar nu Byggnads situationen i ett pressmeddelande:

– Tyvärr är detta bara ett exempel på raden av brister som finns i byggbranschen idag. Problemet med långa kedjor av underentreprenörer är väl känt. Byggnads har under flera år arbetat för att få en byggbransch med ordning och reda. I grunden är detta ett arbetsgivaransvar men vår erfarenhet är att arbetsgivarna och Sveriges Byggindustrier (BI) inte är beredda att ta sitt ansvar, fortsätter Johan Lindholm.

– När vi i avtalsrörelsen för två år sedan krävde att man skulle införa ett huvudentreprenörsansvar i kollektivavtalet möttes vi av ett kompakt motstånd från BI. Även i årets avtalsrörelse har vi haft yrkanden för att utveckla entreprenörsansvaret. Även det var BI motståndare till. Istället räknade man ut att det skulle bli för kostsamt för byggföretagen. Nu måste vi sluta att sätta ett pris på byggnadsarbetarnas liv och hälsa, säger han.

Huvudentreprenören Peab:s vd och koncernchef Jesper Göransson skriver på företagets hemsida efter att Uppdrag granskning sänts:

"Vi vill klargöra att Peab bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete och följer lagar, kollektivavtal och övriga regelverk, vilket även var fallet på Mall of Scandinavia. Det som framgår i programmet är i flera fall inte Peabs ansvar, bland annat själva invigningen."

"Det finns utmaningar och ständiga förbättringar att göra och det händer att vi gör misstag. Påståendet att vi inte arbetar i enlighet med lagar och regler, eller att vi inte har fokus på arbetsmiljö och säkerhet är helt fel"

Läs också:

Läs mer: Skyddsombud på Mall of Scandinavia omplacerat

Peabs kommentarer i sin helhet

 

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö