Övriga Nyheter

Brandmän hälsotestas efter brand

Det var den 28 maj 2017 som branden startade i gummi- och plaståtervinningsföretaget Cassandra Oils byggnad i Västerås hamn. Den kraftig röken spred sig över staden. Foto: TT-Bild

Drygt 60 brandmän som arbetade med ett släckningsarbete i giftig miljö i maj ska testas. Prover tas på andnings- och njurfunktion samt på levern, rapporterar P4 Västmanland.

Publicerad

Det var vid en brand på företaget Cassandra Oil i Västerås som brandmännen utförde ett långvarigt släckningsarbete i giftig miljö. Företaget återvann bildäck och plast. Därför tas nu särskilda prover på mer än 60 brandmän, säger Curt Malmsten på Räddningshälsan, för radion.

– Det kan finnas risk för cancersjukdomar, berättar Curt Malmsten vidare.

Han är vd och medicinskt ansvarig på Räddningshälsan som sköter företagshälsovården åt bland annat Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

Läs också: Eldsjälen - Brandchefen Lars-Göran Uddholm:

En del prover visade påverkan på njurar, och därför ska ytterligare prover nu tas. Curt Malmsten räknar med att resultaten ska vara bra och hänvisar till prover som togs på brandmännen efter den stora skogsbranden i Västmanland, i augusti 2014. Värdena var helt återställda efter en tid.

– Det borde kanske väcka mer oro om man åker på en bilbrand och inte använder andningsskydd, säger Curt Malmsten till P4 Västmanland.