Blysanering runt Notre Dame inledd

2019-08-14 11:10 TT  
10 000 kvadratmeter stort område kring katedralen Notre Dame i Paris ska blysaneras och arbetet väntas vara klart den 23 augusti. En särskild gelé sprutas ut över marken. Foto: TT-Bild

I Paris har arbetet med att blysanera området runt katedralen Notre Dame inletts. Avspärrningar har rests runt katedralen och rör och pumpar för uppstädningen har levererats.

Hundratals ton bly i tak och torntinnar smälte ner i branden den 15 april och vinden spred blypartiklar i luften. Tester har påvisat skadliga nivåer av bly runt katedralen men även vid skolor och andra byggnader i närheten.

Som Arbetarskydd rapporterat har både miljö- och fackliga organisationer protesterat mot det inledande saneringsarbetet och varnar för hälsoriskerna:

– Jag är rädd för att vi står inför en sanitär katastrof, sa Benoît Martin, generalsekreterare för facket CGT:s Parissektion, när han förra veckan krävde att området skulle täckas över.

 – Tiotusentals personer bor eller arbetar i området. Här finns polishuset, domstolen, ett sjukhus, flera skolor och många restauranger och butiker. Här finns också renhållningsarbetare, som städar gatorna, sa han vidare.

Nu ska ett över 10 000 kvadratmeter stort område blysaneras och arbetet väntas vara klart den 23 augusti. Marken ska dammsugas och stenläggningen därefter skrubbas och spolas med högtrycksspruta.

På en del av underlaget ska en särskild gelé appliceras. När den stelnat och kan plockas bort ska skadliga partiklar förhoppningsvis ha fastnat.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen