Övriga Nyheter

Blanda inte ihop temperament och kompetens

Liisa Keltikangas-Järvinen är professor i psykologi vid Helsingfors universitet. Foto: Veikko Somerpuro

"Jag är inte särskilt social eller utåtriktad, utan mer blyg. Jag jobbar bäst utan tidspress." En jobbsökande skulle knappast skriva så i sin ansökan, än mindre komma på intervju. Ändå kan den personen vara den mest kompetenta för jobbet.

Publicerad

Det här exemplet använder temperamentsforskaren Liisa Keltikangas-Järvinen, professor i psykologi vid Helsingfors universitet, för att belysa hur stort värde olika temperamentsdrag tillskrivs, till och med på bekostnad av kompetens och expertis i arbetslivet. En "bra typ" anses vara social, utåtriktad och aktiv. När egenskaperna likställs med vad en kompetent anställd eller chef är – då är man inne på villospår, anser Liisa Keltikangas-Järvinen.

– Det kan bli dyrt om man på grund av de här egenskaperna tränger undan de mest kompetenta för jobbet, säger hon.

Temperamentet är en medfödd biologisk egenskap som beskriver en persons initiala reaktion till en ny situation och hur en person fungerar.

– Det hänger inte ihop med kognitiva egenskaper som informationsbearbetning, analytiskt tänkande, förståelse för kausalitet eller kreativitet.

Läs också:

En sätter sig vid mötesbordet i god tid med papperen i prydliga högar, medan en annan kommer in rusande lite sent med håret på ända. Det är ett exempel på hur temperamentsdraget regelbundenhet visar sig på jobbet. För vissa är det viktigare än för andra med rytmer, rutiner och ordning. Att vara tidigt på jobbet och att ha städat skrivbord förknippas ofta med att personen är duktig och kompetent. Så behöver det inte alls vara.

– Det är personens sätt att fungera. Det är inte det som ska utvärderas, utan slutresultatet, betonar Keltikangas-Järvinen.

För de flesta jobb har temperamentet ingen betydelse. Undantag är yrken som polis, där snabba och välövervägda beslut ska tas snabbt. Det kan inte vara en person som är benägen att stora risker. Men i ett annat yrke kan riskbenägenhet vara en önskvärd egenskap. I kontaktyrken kan socialitet vara till nytta, men ändå är det kompetensen som är viktigast.

Temperamentet visar sig tydligast under stressade förhållanden, men det får inte användas som en bortförklaring för dåligt beteende, betonar Keltikangas-Järvinen.

– Det är mänskan som styr temperamentet, inte temperamentet som styr människan, betonar Liisa Keltikangas-Järvinen.

Fakta om temperament

- En biologisk och medfödd benägenhet att reagera på ett visst sätt i ny situation.

- En mix av olika temperamentsdrag i olika styrka.

- En grundbas för personligheten som byggs på med mer utvecklade personlighetsdrag.

- En bestående benägenhet. Till exempel blyghet försvinner aldrig, men man kan lära sig att inte låta det påverka beteendet när man blir äldre.

- Ett verktyg för att förstå sig själv. Varför reagerar jag med rädsla på ett nytt jobb, fast jag borde känna glädje?

- Ett verktyg för att hantera stress. Hur länge kan jag verka emot mitt temperament innan det ger upphov till stress?

- Lyssna på din första reaktion då du står inför något nytt, men låt den inte styra dig. Om till exempel en introvert person låter sig styras av den första känslan, så kommer hen att bara utnyttja en bråkdel av sin kapacitet och gå miste om många erfarenheter av att lyckas.

- Temperamentsdrag hänger inte ihop med den , utan hur en person fungerar i vissa situationer.

- Arbetsförhållanden, till exempel tidspress, förändringar eller öppna kontorslandskap, kan försämra arbetsresultatet för personer med vissa temperamentsdrag.