Åtalad chef hade inte ansvaret

2010-06-16 21:00 Ann Norrby  

Den åtalade chefen hade bara administrativa uppgifter, inte ansvaret för arbetsmiljön. Därför frias han av tingsrätten för en olycka där en lärling skadade tre fingrar i en såg efter att ha fastnat hos byggföretaget Advocera.

Olyckan inträffade för två år sedan på ett bygge i Akalla i nordvästra Stockholm. En 17-årig lärling fastnade med vänsterhanden i en geringssåg som han använde för att kapa foder. Han förlorade delar av tre fingrar.</p> <p>Åklagaren åtalade en man som han trodde var Advoceras verkställande direktör för arbetsmiljöbrott. Det visade sig senare att den åtalade inte varit vd. Åklagaren hävdade att han ändå hade haft det yttersta ansvaret för företaget och yrkade 500 000 kronor i företagsbot.</p> <p>Solna tingsrätt håller inte med om att den åtalade hade det yttersta ansvaret. Domstolen anser i stället att direktörens egna uppgifter stämmer. Det var platschefen som fördelade arbetsuppgifterna och direktören hade endast administrativa uppgifter. Arbetsmiljöansvaret hade heller inte delegerats till direktören. </p> <p>Tingsrätten saknar därför anledning att bedöma om det har saknats riskbedömning för sågarbetet och om det i så fall har orsakat olyckan.</p> <p>Domen kan överklagas senast den 22 juni.</p>

Domen

Solna tingsrätt, den 1 juni 2010 i mål B 3211-09.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen