Övriga Nyheter

Arbetsmiljön i uppsägningstider

Även i nedskärningstider måste arbetsmiljöns minimikrav upprätthållas. Inom Volvo kämpar skyddsombuden för att uppsägningarna ska vara konsekvensbedömda i enlighet med föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete.

Publicerad

Både AB Volvo och Fordägda Volvo Personvagnar har varslat om stora uppsägningar. Inom den del av Volvo som tillverkar lastbilar i Göteborg och Umeå, Volvo Lastvagnar, är ungefär en fjärdedel av de kollektivanställda varslade om uppsägning. Det handlar om mer än 1?300 personer. Nu pågår förhandlingar mellan IF Metall och arbetsgivaren.

Skyddsombuden är inte med i förhandlingarna. Men de har bråda dagar ändå.

– Vi måste vara ute och lyssna och visa vårt stöd. Skyddsombudets uppträdande är viktigt. Det gäller att hålla sans och balans och motverka hysteri, säger huvudskyddsombudet Curt Norlin på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Han har under många år varit ordförande i skyddsrådet. Men sedan en dryg vecka tillbaka är det i stället Dan Ringborg på monteringsfabriken i Tuve i Göteborg som håller i ordförandeklubban. Även Dan Ringborg betonar att det är viktigt att medlemmarna får stöd.

– Det gäller att se till så att rätt fakta kommer ut så att det inte blir ryktesspridning, säger han.

Behovet är också stort när det gäller information om försäkringar. Dan Ringborg kämpar även för att nedskärningarna ska göras i enlighet med arbetsmiljölagen och föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete.

– Det är lätt hänt att det glöms bort. Men arbetsgivaren ska göra konsekvensanalyser så vi inte överbelastar de som blir kvar. Det finns med i SAMföreskriften. Jag har påpekat det och på arbetsgivarsidan blev man ganska ställd, säger Dan Ringborg.

Förhandlingarna om uppsägningarna inbegriper alltså inte bara lagen om anställningsskydd och medbestämmandelagen, utan även arbetsmiljölagen.

Dan Ringborg har varit skyddsombud i fabriken i Tuve i nästan 30 år och huvudskyddsombud i elva år. Det här är det största varsel han varit med om. I det läget måste företaget också göra framtidssatsningar, enligt Dan Ringborg.

– Personalen är företagets största investering. Nu när produktionen går ner borde man satsa på utbildning. Vi behöver plåtslagare; vi behöver lära tjejerna och killarna svetsa och sätta folk i engelskakurs. Vi pratar bara om det dåliga, men jag vill påminna om det man kan göra som är bra, säger han.

I början av december träffas IF Metalls skyddsråd inom AB Volvo. Då ska Dan Ringborg försöka lägga upp en strategi med de övriga skyddsombuden för att se till att arbetsmiljöfrågorna inte glöms bort i det som arbetsgivaren kallar för en ”kapacitetsneddragning”.

Arbetsskador i samband med varsel

Lagen om arbetsskadeförsäkring gör undantag för psykiska och psykosomatiska skador till följd av "företagsnedläggning". I övrigt innehåller den ett generellt arbetsskadebegrepp. Det betyder att alla slags skador i formell bemärkelse kan klassas som arbetsskada. Kravet är att sambanden ska vara tillräckligt tydliga.