App i mobilen ska rädda armarna

2017-01-16 00:00 Peter Pettersson  

Appen mäter belastningen på överarmarna för att upptäcka skadliga arbetsmoment. – Det är många yrkesgrupper som kan ha nytta av den, säger doktoranden Liyun Yang.

Arbetet med appen Ergoarmmeter startade hösten 2014, när Liyun Yang skulle skriva sitt masterarbete på Kungliga Tekniska högskolan, KTH. Liyun Yang, som intresserar sig för ergonomi, tog fasta på de inbyggda funktionerna med gyro och accelerometer som finns i moderna smarta mobiler.

Hon kontaktade Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet. Han driver ett större forskningsprojekt, där man bland annat undersöker hur vinkeln för överarmen påverkar belastningar och arbetsskador. Projektet beräknas vara klart i år.

Med Mikael Forsman som hand­ledare ledde Liyun Yang utvecklingen av appen. Tillsammans testade de den första på Karolinska institutets rörelselaboratorium och sedan i olika testgrupper. Appen finns nu ute i sin andra version.

– Överarmar och axlar är ofta utsatta för förslitning. Det kan vara städare, frisörer, posttjänstemän och många andra yrkesgrupper som drabbas. Genom att mäta upp var de högsta belastningarna finns kan ergonomer och fysioterapeuter komma med förslag på hur arbetsmoment ska förändras eller hur till exempel postfack ska vara positionerade för att minska skaderisken, säger Liyun Yang.

Tanken är att appen ska användas för mera begränsade mätningar, på någon eller några timmar.

Mobiltelefonen fästs i ett vanligt armband, till exempel ett sådant som används när man joggar. ­Sedan startas appen och mätningen­ påbörjas samtidigt som den som bär mobilen på armen fortsätter att arbeta som vanligt.

För mera detaljerade mätningar används inklinometrar med inbyggda usb-minnen. De registrerar vilken vinkel armen befinner sig i och är enklare att bära om det gäller en längre tidsperiod som en eller flera dagar.

– De används när man identifierat moment som ser ut att ge höga belastningar, säger Liyun Yang.

I nuläget finns appen endast att tillgå för Iphone och Ipod Touch på Apples Appstore.

– Jag hoppas att vi ska kunna ta fram en Android­version kanske redan till våren. Men det handlar om finansiering. Det kostar en hel del att ta fram en app, säger Liyun Yang.

Peter Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö