Övriga Nyheter

App i mobilen ska rädda armarna

Mobilappen Ergoarmmeter utnyttjar tekniken i en Iphone med accelerometer och gyro för att registrera och mäta arm­rörelser under arbetet vilket sedan kan ligga till grund för analyser och förbättringar av arbetsmoment för att minska skade­risken. Foto: Sara Wiklund/SLL
Liyun Yang har samarbetat med sin handledare på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.
Buildsafe. Ett verktyg för digitala skyddsronder. Kan användas av byggbolag och byggherrar. Finns både för Iphone (IOS) och Android.
Buller. Arbetsmiljöverkets app för att mäta bullernivåer. Visar snabbt genomsnittlig och maximal bullernivå på mätstället.
Ljus. Även Ljus är utvecklad på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Appen mäter ljusförhållandena på arbetsplatsen.
Röda korset, Första hjälpen. Ger steg-för-steg-information om vad som ska göras i händelse av en olycka eller ett plötsligt sjukdomsfall.
Vibrationer. Vid Umeå universitet tar forskare fram en app som på ett enkelt sätt kan mäta och registrera vibrationer.

Appen mäter belastningen på överarmarna för att upptäcka skadliga arbetsmoment. – Det är många yrkesgrupper som kan ha nytta av den, säger doktoranden Liyun Yang.

Publicerad

Arbetet med appen Ergoarmmeter startade hösten 2014, när Liyun Yang skulle skriva sitt masterarbete på Kungliga Tekniska högskolan, KTH. Liyun Yang, som intresserar sig för ergonomi, tog fasta på de inbyggda funktionerna med gyro och accelerometer som finns i moderna smarta mobiler.

Hon kontaktade Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet. Han driver ett större forskningsprojekt, där man bland annat undersöker hur vinkeln för överarmen påverkar belastningar och arbetsskador. Projektet beräknas vara klart i år.

Med Mikael Forsman som hand­ledare ledde Liyun Yang utvecklingen av appen. Tillsammans testade de den första på Karolinska institutets rörelselaboratorium och sedan i olika testgrupper. Appen finns nu ute i sin andra version.

– Överarmar och axlar är ofta utsatta för förslitning. Det kan vara städare, frisörer, posttjänstemän och många andra yrkesgrupper som drabbas. Genom att mäta upp var de högsta belastningarna finns kan ergonomer och fysioterapeuter komma med förslag på hur arbetsmoment ska förändras eller hur till exempel postfack ska vara positionerade för att minska skaderisken, säger Liyun Yang.

Tanken är att appen ska användas för mera begränsade mätningar, på någon eller några timmar.

Mobiltelefonen fästs i ett vanligt armband, till exempel ett sådant som används när man joggar. ­Sedan startas appen och mätningen­ påbörjas samtidigt som den som bär mobilen på armen fortsätter att arbeta som vanligt.

För mera detaljerade mätningar används inklinometrar med inbyggda usb-minnen. De registrerar vilken vinkel armen befinner sig i och är enklare att bära om det gäller en längre tidsperiod som en eller flera dagar.

– De används när man identifierat moment som ser ut att ge höga belastningar, säger Liyun Yang.

I nuläget finns appen endast att tillgå för Iphone och Ipod Touch på Apples Appstore.

– Jag hoppas att vi ska kunna ta fram en Android­version kanske redan till våren. Men det handlar om finansiering. Det kostar en hel del att ta fram en app, säger Liyun Yang.