Övriga Nyheter

Allvarligt sjuka nekas sjukpenning

Jan Johansson har skador i nacken, ett utslaget balanssinne på vänster sida, domningar i fingrarna, värk och svåra sömnsvårigheter. Ändå har försäkringskassan bedömt att han kan arbeta i ett ”normalt förekommande arbete”. Foto: Simon Eliasson

Jan Johansson krockade i tjänsten och blev några år senare påkörd av en drogpåverkad bilist. Trots flera svåra skador har han förlorat sin sjukpenning och ska klara ett ”normalt förekommande arbete”, enligt Försäkringskassan. Nu ska myndighetens hårda bedömning av sjukskrivnas arbetsförmåga prövas av Högsta förvaltningsdomstolen.

Publicerad

Jan Johansson är bara en av många tusen personer som varje år förlorar sin sjukpenning. Försäkringskassan bedömer att de kan ta ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden.

– I mitt fall har jag utlåtanden från två neurologer, överläkare, ortoped, två teamutredningar och mycket mer. Den högsta kompetensen i Sverige har uttalat sig och likt förbannat så lyssnar inte Försäkringskassan, säger Jan Johansson.

När han senast försökte arbeta och fick chansen inom Samhall konstaterade hans chef inte bara att det saknades ett arbete som han kunde klara av, utan också att Jan Johansson hade 16 olika symptom.

På väg till jobbet en dag 2008 frontalkrockade Jan Johansson på landsvägen och blev svårt skadad. Fyra år senare, efter en hjärtoperation, är han på väg hem från ett läkarbesök och blir påkörd av en drogpåverkad bilist. Bilen blir till skrot.

– Med de skador som jag hade sedan tidigare var det fruktansvärt att krocka igen. Jag vaknade upp på intensivvården väldigt illa däran.

Vid den först kollisionen ådrog sig Jan Johansson en hjärnskada. Efter två krockar har han skador i nacken, balanssinnet i vänster öra är satt ut spel, han har domningar i fingrarna, värk och grava sömnsvårigheter. På nätterna får han spasmer och vaknar av det.

Ändå har han gjort stora ansträngningar för att komma tillbaka i arbetslivet. Efter den första olyckan återgick han på deltid i sin gamla tjänst som systemutvecklare. Efter den andra bilolyckan försökte han igen, men på ett lättare jobb.

– Jag arbetsprovade fast jag inte trodde att jag skulle orka. Efter två månader kollapsade jag en morgon när jag just hade vaknat. Jag föll handlöst på golvet och kunde inte ens krypa på alla fyra.

Under dessa år har Jan Johansson inte bara mött myndighetsföreträdare som bedömt honom som arbetsför på ett normalt före­kommande arbete. Hans fall har också över­klagats av Försäkringskassa när han vunnit och fått rätt till sjukpenning i förvaltnings­rätten.

På LO-TCO Rättsskydd sitter hans ombud, förbundsjurist Angelin Olsson de Groat, och ser ett jättelikt problem i Försäkringskassans agerande mot honom och andra. Hon är mycket nöjd över att Högsta förvaltningsdomstolen ska avgöra tolkningen av begreppet ”normalt förekommande arbete”.

Jan Johansson är bara ett skräckexempel, enligt Angelin Olsson de Groat. Antalet ärenden med indragen sjukpenning har mer än fördubblats på LO-TCO Rättsskydd.

Men hur strängt Försäkringskassan bedömer rätten till sjukpenning växlar. Vissa perioder har myndigheten ansett att personen ska kunna klara ett normalt arbete utan någon anpassning. Andra perioder letar myndigheten efter någon liten arbetsförmåga hos en multihandikappad person, finner den och drar in sjukpenningen, enligt Angelin Olsson de Groat.

– Nu är försäkringskassans bedömningar så långt ifrån begreppet som man kan komma. Då måste något göras, säger hon.

Många gånger uppstår nya problem är när den sjukskrivne bollas över till Arbetsförmedlingen.

– Ofta konstaterar Arbetsförmedlingen att personen är för sjuk för att stå till arbetsmarknadens förfogande medan Försäkringskassan tycker att personen är tillräckligt frisk för att jobba.

Juristerna möter personer som hamnar mellan stolarna och varken får a-kassa eller sjukpenning.

– Vi ser en ökad skara människor som ingen bryr sig om. Allt grundar sig på att Försäkringskassans och många domstolars tolkning av begreppet ”normalt förekommande arbete” har gått över styr.

Kritik mot tolkningen

LO-TCO Rättsskydds jurister är mycket kritiska till Försäkringskassans tolkning av begreppet ”vanligt förekommande arbete”:

• Prövning sker inte mot normalt förekommande arbete utan mot den sjukskrivnes medicinska förutsättningar för arbete.

• I Försäkringskassans prövning relateras inte indi­videns arbetsförmåga till ett faktiskt jobb som existerar på arbetsmarknaden.