4 frågor till minnesforskaren

2017-10-09 00:00 Petra Weiss  
Marie Ecker­ström.

Allt fler söker för problem som stress, utmattning, en känsla av att minnet sviker – och en rädsla för begynnande demens. Nu har den växande patientgruppen studerats i en avhandling vid Sahlgrenska akademin. Arbetarskydd har ställt fyra frågor till Marie Eckerström, en av psykologerna bakom avhandlingen.

Vilken betydelse har arbetsmiljön för stressade personers minnesproblem?

– Vid allvarliga stressproblem är det nästan ofrånkomligt att också minnesfunktionerna drabbas, åtminstone tillfälligt. Arbetsmiljön spelar oerhört stor roll, både den fysiska arbetsmiljön, som buller, och den psykosociala arbetsmiljön. Oro över en arbetssituation som inte fungerar eller konflikter på jobbet riskerar att ta över vår uppmärksamhet, så att koncentrationsförmågan blir lidande och då även förmågan att lära in ny information och minnas den.

Vad kan man göra om man är drabbad? Eller när en kollega uppvisar de här symptomen?

– Det är självklart en svår fråga att ta upp med den som är drabbad. Oftast är det personen själv som först märker av förändringarna. Den som verkligen är orolig över sina minnes­problem ska gå till sin vård­central. De kan vid behov remittera till en specialistklinik.

Läs också:

Läs mer: Håller du på att bli utmattad?

Hur gör man för att skilja på minnesproblem relaterade till stress och minnes­problem orsakade av demens?

– Det är inte alltid lätt att göra den bedömningen själv. Men ofta vet man kanske med sig om man varit överbelastad under en lång tid. Stress är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning, medan demens är relativt ovanligt under 65 års ålder. Ofta fungerar själva minnet ganska bra hos en person med stressrelaterade problem. Det är snarare koncentrationsförmågan än minnet som är påverkat.

Hur vanliga är minnesproblem?

– Lindriga minnesproblem är enormt vanligt, även bland friska personer och inte bara hos äldre. Studier har inte visat några särskilda skillnader mellan kvinnor och män när det gäller lindriga minnesproblem.

Forskar i Göteborg

Namn: Marie Eckerström.

Ålder: 36 år.

Yrke: Disputerad vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi och legitimerad psykolog på Sahlgrenska universitetssjukhusets minnesmottagning.

Aktuell med: En avhandling om patienter med självupplevda minnesproblem.

Petra Weiss

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö