Övriga Nyheter

Positiva reaktioner på krislägesavtalet

Vårdförbundet och Läkarförbundet är positiva till att Region Stockholm begär att få aktivera krislägesavtal. På bilden fältsjukhuset i Älvsjö som öppnas till helgen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

CORONAVIRUS. Vårdförbundet och Läkarförbundet är positiva till att Region Stockholm begär att få aktivera krislägesavtal när antalet intensivvårdade patienter med covid-19 växer kraftigt. Det innebär att sjukvårdspersonal kan få högre lön och gå upp i arbetstid.

Publicerad

Regionstyrelsen i Stockholm har begärt att krislägesavtal ska aktiveras i Stockholms län. Det innebär dels att sjukvårdspersonal kan få högre lön – 225 procent av grundlönen, dels gå upp i arbetstid.

– Vi kommer nu efter styrelsemötet att skicka in en ansökan till SKR om ett krislägesavtal för de som arbetar inom vår intensivvård som vi håller på att bygga upp. Det betyder att de som arbetar inom intensivvården kommer att få högre lön och få arbeta upp till 48 timmar i veckan, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm till TT.

– Vi tycker det är bra att krislägesavtal ska utlösas. Vi har arbetsplatser där det är väldigt tufft. Det är bra att sjukvårdspersonalen får lön för den kunskap och kompetens som de bidrar med, säger Gunilla George, ordförande för Vårdförbundet Stockholm.

Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, tycker att det är en rimlig åtgärd.

– Det är en allvarlig situation som vi befinner oss i nu. Krislägesavtalet är gjort för att användas när vi har ett så extraordinärt läge. Jag kan också säga att vi inte har sett det värsta än. Vi måste fortsätta att ställa om. Det här kommer tyvärr inte att vara över inom en vecka eller två, det avgörande är uthållighet, säger hon.

Gunilla George säger att krislägesavtalet också innebär att man kan låna in sjukvårdspersonal från andra delar av landet.

– Det kan behövas i det här läget, säger hon.

TT: Fältsjukhuset i Älvsjö ska öppnas. Är det fullt bemannat?

– Jag har inte de exakta uppgifterna om det. Det finns en del personal på plats, men det är inte fullt bemannat. Det behövs sjuksköterskor, läkare och andra personalkategorier, säger Gunilla George.

Petronella Uebel/TT

Läs mer om krislägesavtalet på SKR:s hemsida.