Övriga Nyheter

”Byggnadsställningen var korrekt monterad”

Olyckan skedde på tisdagen när byggnadsarbetarna var på lunch och ingen uppges ha skadats. Foto: TT-Bild
Olyckan skedde på tisdagen när byggnadsarbetarna var på lunch och ingen uppges ha skadats. Foto: TT-Bild

En byggnadsställning rasade på Avenyn i Göteborg på tisdagen. Polisen och Arbetsmiljöverket utreder nu olyckan.

Publicerad

Olyckan skedde när byggnadsarbetarna var på lunch och ingen uppges ha skadats. Ställningen som stod längs fasaden på byggnaden var 30 meter bred och minst fem våningar hög.

Conny Jervhäll är skyddsombud på Svenska byggarbetareförbundet, Byggnads Väst. Han berättar för GP att byggarbetare hade arbetat med fasaden på fastigheten under förmiddagen och att de var på lunch när ställningen rasade.

Det är företaget No Problems Scaffolding som äger och som har monterat ställningen.

– Det är så klart djupt beklagligt att en av våra ställningar har rasat. Just i nuläget känner jag mig mest lättad över att ingen har skadats.  Ställningen var korrekt monterad när vi lämnade över den. Vår egen utredning visar att ställningen när de föll inte längre var infäst i fasaden på det sätt som den var när vi lämnade över den, säger Anders Olausson, vd på No Problem Scaffolding, till Byggnadsarbetaren.
Anders Olausson berättar att ställningen byggts i etapper och att den sista delen lämnades över till kunden i mitten av januari. Han kan inte se att det funnits några brister i No Problems arbete.
Företaget som arbetat på ställningen, och lagat fasaden, heter OA Tobiason. Deras jobb har utförts på uppdrag av Wallenstam.

Vad gäller ansvar, uppger skyddsombudet Conny Jervhäll att följande:

– Huvudentreprenören är ansvarig att se till att ställningen är uppförd på rätt sätt av ställningsleverantören som innan dess ska ge huvudentreprenören en anvisning så att de kan kontrollera att arbetet är korrekt utfört.