Övriga Nyheter

Tvingades sitta i låda på jobbet i flera timmar

(Uppdaterad) Den unge mannen tvingades av arbetskamraterna vid upprepade tillfällen ner i en låda, ibland flera gånger per dag. Och han blev sittande där i timmar i sträck.

Publicerad

Det är Gävle Dagblad som skriver om den mobbning och kränkande behandling som utspelade sig vid en kommunal verksamhet i Hofors under våren 2014.

Vid ett tillfälle skadades den anställde, som är i 20-årsåldern, också fysiskt då han tvingades ned i spillvirkeslådan. Han jobbar inte kvar.

Polisanmälan gjorde av mannens pappa i somras. Hofors kommun valde att inte polisanmäla det inträffade.

Brottsrubriceringarna är olaga tvång, misshandel och ofredande, enligt chefsåklagaren Lars Göransson, i Gävle, som för Arbetarskydd uppger att han efter förhör befinner sig ”i mitten av utredningen”.

– Det är fruktansvärt att behöva lyssna på att någon människa blivit utsatt för det här, säger verksamhetschefen, till tidningen.

Arbetsmiljöverket inspekterade den kommunala verksamheten slutet av förra året och konstaterade att en "tuff jargong" rådde på arbetsplatsen, med kränkande ord och handlingar som eskalerat.

Verksamhetschefen bekräftar det för tidningen.

– Flera arbetskamrater menar att det är en "arbetsjargong". Men jag tycker att det låter som en väldigt tuff sådan, säger han.

Kommunens utredning visar att det från arbetsgivarens sida inte vidtogs åtgärder för att kränkningarna skulle upphöra.

Verksamhetschefen hävdar, enligt Gävle Dagblad, att han har hyrt in konsulter som har utbildat och informerat om värdegrund på arbetsplatsen.

Vid Arbetsmiljöverkets besök framkom det också att arbetsledaren, som kände till trakasserierna, inte hade någon utbildning vare sig som arbetsledare eller i arbetsmiljöfrågor. Arbetsledaren har nu fått en skriftlig varning.

– Han hade inte fått rätt utbildning i arbetsmiljö, säger Susanne Holmgren, socialchef i Hofors, till P4 Gävleborg.

Arbetsmiljöverket ställer krav på Hofors kommun att det måste finnas "rutiner för att på ett tidigt stadium fånga upp signaler om och åtgärda sådana otillfredsställande arbetsförhållanden"