Nyhetsarkiv

Truckar ger personalen mer tid till sjukvård

Trucken har via vagnens rfid-tagg fått information om vart den ska och väljer därefter en av de inprogrammerade rutterna. Den rör sig i 1,6 meter per sekund mot målet.
Nicholas Fernholm.
Albert Curmi.
Elisabeth Ström.

Logistik. De självkörande truckarna på Nya Karolinska Solna spelar en viktig roll i det nya jättesjukhusets logistik. De får information om nästa körning och hittar själva dit de ska.

Publicerad

Första delen av Nya Karolinska Solna tas i drift under året och då ska 14 av de totalt 29 självkörande truckarna börja sina jobb.

– Detta blir ett mycket effektivt transportsystem som i förlängningen ger sjukvårdspersonalen mer tid för vård, säger Nicholas Fernholm, logistikutvecklare på företaget Coor Service Management.

Truckarna har funnits med i planen ända sedan man började rita sjukhuset. Det innebär att de har fått egna utrymmen, egna korridorer och egna hissar där inga människor rör sig. Fast om någon ändå kommer i vägen känner roboten av det med hjälp av en skanner.

– Du står i vägen, var vänlig flytta på dig, säger trucken till Skanskas logistikmanager Chris Sabel som ställt sig i vägen.

Nya Karolinskas truckar får navigeringshjälp av lasersignaler från taket i den stora öppna ytan på bottenplanet. Men annars hittar de själva rätt. De har en karta med möjliga rutter i sitt minne och känner sedan av konturer som väggar.

– Alla rutter finns uppmappade men de lär sig också efter hand. De har en skanner bak och en fram, som de läser av omgivningen med och jämför mot kartan i minnet, för­klarar Albert Curmi, som jobbar med driftsättning på Skanska.

Leverantörerna av varor, exempelvis textilier, lämnar materialet på gallervagnar. Varje vagn är försedd med en rfid-tagg. Med taggen finns information om vad som finns på vagnen och vart på sjukhuset det ska. När trucken kör under vagnen för att hämta den läser den av taggen och tar på så sätt emot en order om vart den ska köra.

Det kommer att finnas en omlastningsstation som är manuellt bemannad. Där packas olika material om för att nå ut till avdelningarna. Varje plagg finns registrerat och ingen behöver hålla reda på lager eller beställningar, det har systemet redan koll på.

– Därmed finns också en bra möjlighet till spårbarhet, man vet förbrukning, vilka stor­lekar av kläder som går åt på olika avdelningar och så vidare, säger Elisabeth Ström, projektledare på Karolinska.