Övriga Nyheter

Stora ras i LKABs gruva i Kiruna

Flera stora ras på samma ställe oroar gruvarbetare i Kiruna <br></br> - Så här kan det inte fortsätta, säger Jan Andersson, inspektör på Arbetsmiljöverket. <br></br>

Publicerad

Det sprängs och borras på 1 160 och 1 250 meters djup i LKABs gruva i Kiruna, ett inte helt riskfritt arbete. De senaste veckorna har också Arbetsmiljöverket i Luleå fått in flera anmälan om tillbud.

Det smäller till som ett ovanligt skarpt pistolskott och så lossnar en bergvägg eller en bit av taket, eller båda delarna. Det är vad som händer. Hittills har ingen kommit till skada, enligt LKAB, som har samordningsansvaret. Ansvariga hos entreprenören Bergteamet AB vill inte ge några kommenterar alls. Det är sånt som händer, säger chefen för arbetet i gruvan. Det som oroar honom är dock storleken på rasen. Stenmassorna är helt enkelt större. Ingen har något bra svar på varför. Men nu tvingas både LKAB, som beställer, och Bergteamet AB, som utför arbetet, tänka till.

- De inser ju själva att så här kan det inte fortsätta. Det finns 30 mil väg i gruvan. Att berget släpper på ett visst specifikt område så tätt inpå varandra, det är det som är oroande, säger Jan Andersson.

Fem tillbud har kommit till Arbetsmiljöverkets kännedom.

- Vi har blivit flitigare på att rapportera, säger Bert-Ove Sjöstedtpå Bergteamet AB.
Det är under borrning, lastning och laddning som berget smäller till och brister. Det finns alltså ingen röd tråd. Arbetsmiljöverket kräver nu att alla arbetsmomenten ses över så att arbetet blir säkrare.
Mer konkret kräver verket att ansvariga tar reda på de bakomliggande orsakerna till rasen och att en handlingsplan görs.

- Det finns vissa strategier för att minska risken för ras. Vi ska tillsammans med entreprenören titta på vad vi kan göra, säger Håkan Krekula, bergmekaniker på LKAB.

Han berättar vad som orsakar det som kallas smällberg:

- Höga spänningar, stora djup och sprött berg samtidigt, det är då smällberg kan uppkomma. Som tur är har ingen kommit till skada.