Övriga Nyheter

Nio byggen åtalsanmälda för fallrisker

Ingen arbetsmiljöplan trots fallrisk på de skånska byggena. Därför åtalsanmäler Arbetsmiljöverket nio byggherrar. Fyra av dem är privatpersoner.

Publicerad

Anmälningarnas bakgrundsbeskrivning lyder lika: ”Vid inspektion /.../ kunde Arbetsmiljöverket konstatera dels att byggnadsarbete innefattande arbete med risk för fall över två meter utfördes på arbetsstället, dels att arbetsmiljöplan saknades.”

Åtalsanmälningarna är sommarens ”skörd” av inspektioner i Skåne. En kampanj?

- Nej, vi letar inte efter de här fallen. Det kan vi inte med de nerskärningar vi fått. Men vi måste ju följa upp de, ibland anonyma, tips, vi får, kanske från konkurrenter. Och då måste vi förstås ta reda på om det finns någon arbetsmiljöplan eller ej, säger tillsynsdirektör Mats Ryderheim.

Fyra av de anmälda byggherrarna är privatpersoner och fyra är bolag. Den nionde är en bostadsrättsförening.

- Från och med årsskiftet kommer kravet på arbetsmiljöplan inte att gälla privatpersoner. Men fram till dess försöker vi att behandla alla lika, även om vi vet att åklagaren oftast lägger ner de fallen.

Enligt Mats Ryderheim är arbetsmiljöplanen inte någon formsak; byggherren har ett stort ansvar för säkerheten.

- När jag som privatperson tar det billigaste anbudet är det också jag som sätter risknivån, till exempel att entreprenören jobbar från stegar i stället för att lägga ut pengar på riktiga ställningar.

Vid de inspektioner som lett till åtalsanmälningarna har Arbetsmiljöverket också till entreprenörerna riktat omedelbara vitesförbud mot arbete med fallrisk, oftast på tak.

- Det här är lite av ett omöjligt uppdrag. Med de åtgärderna är vi ju bara reaktiva. Den bästa julklappen åt oss och de seriösa entreprenörerna vore en sanktionsavgift på säg 50.000 kronor, samma som för otillåten asbestrivning. Det vore däremot proaktivt, säger Mats Ryderheim.