Övriga Nyheter
"Arbetsmiljön blir lidande i krisen"

– Min förhoppning är att Arbetsmiljöverket kan spela en viktig roll för arbetslivsforskningen, säger Jan Ottosson, omvärldsanalytiker på myndigheten.
Med en bakgrund på Arbetslivsinstitutet, en tjänst som adjungerad professor på institutionen för ekonomisk historia på Umeå universitet och en docentur i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, har Jan Ottosson gedigna meriter för tjänsten som omvärldsanalytiker på Arbetsmiljöverket.
Vad är viktigast nu att ha koll på i omvärlden?
– Den ekonomiska nedgången. Det är ett extremt snabbt händelseförlopp. IMF-rapporten som kom för en vecka sedan är mycket oroande. Och i det läget finns en risk för att företagen prioriterar andra frågor än arbetsmiljön.
Vad oroar dig mest?
– Att arbetsmiljön ska påverkas negativt, det vore förfärligt om den kommer i skymundan. Den ekonomiska krisen påverkar inte minst arbetsmiljön i de nya EU-länderna, deras ekonomier står inför stora påfrestningar. Det finns anledning att se till att de förhållandena inte blir sämre. Här kan Sverige spela en stor roll med sitt kunnande.
När det vänder, vad bör vi tänka på då?
– De psykosociala frågorna kommer att komma i förgrunden. Den senaste rapporten från Fas, av professor Bengt Järvholm, uppmärksammar dessutom arbetsplatser som har många olika risker, liksom riskerna med nanoteknik. En annan aktuell fråga är hot och våld och de jämställdhetsaspekter som finns på det. Vi gör därför en kunskapssatsning på hot och våld. Lågkonjunkturen gör att fler söker sig till exempelvis Socialtjänsten. Då ökar också situationerna där det finns risk för hot och våld.
Vad tror du om den fortsatta arbetslivsforskningen?
– Det behövs en plattform för att sprida forskningen, men om det ska vara ett institut eller vara spritt på högskolor och universitet, finns det olika åsikter om. Men att regeringen tillsatt ett kunskapsråd är ett tecken på att det finns viktig forskning som behöver förmedlas. Min förhoppning är att även Arbetsmiljöverket kan spela en viktig roll för den fortsatta forskningen, säger Jan Ottosson.