special hot och våld

Tågjobbet är farligt för värdarna

Sara hoppas att hennes berättelse ska bidra till att det sker en förändring.- Jag vill inte man ska tysta såna här saker. Jag vill att vi ska prata om det, göra det synligt så att alla fattar att vi blir jätteutsatta och kanske gör något åt det.
Sara hoppas att hennes berättelse ska bidra till att det sker en förändring.- Jag vill inte man ska tysta såna här saker. Jag vill att vi ska prata om det, göra det synligt så att alla fattar att vi blir jätteutsatta och kanske gör något åt det.

TÅGVÄRDAR. För tågvärdar är hot och till och med våld vardag. De jobbar ensamma och oskyddade. Sara har både misshandlats och trakasserats sexuellt.

Publicerad Uppdaterad

Det var valborgsmässoafton och tåget var fullt av festsugna ungdomar den dagen då tågvärden som vi kallar Sara (Hon heter egentligen något annat.) blev misshandlad på jobbet. Hon var van vid att det uppstod konflikter då och då på Pågatågen när hon bad resenärer om biljetter. Några år tidigare hade Sara fått en smäll i ansiktet av en berusad kvinnlig journalist. Under de åtta år som hon har jobbat på Pågatågen i region Skåne har Sara varit målsägande i tre rättegångar som gäller två fall av misshandel och ett fall av sexuellt ofredande.
- Vi blir utsatta för mycket skit. Man är jätteutsatt, speciellt som tjej, tror jag.  Det är mest på kvällarna, när de har druckit alkohol eller något annat som folk blir helt galna. Men det här var det värsta, säger Sara och berättar om vad som hände henne på den sista turen mot Trelleborg under Valborg 2017.
Det började med att någon stod utanför toaletten och påpekade att den hade varit upptagen jättelänge. Sara knackade och försökte prata med den som var där inne, men när hon inte fick något svar började hon oroa sig för att det hänt något. Hon öppnade med sin huvudnyckel och möttes av en man i 35-årsåldern. Hon kände igen honom och mindes att hon hade gett honom böter några månader tidigare.
- Han brukar alltid åka utan biljett och vara jättemärklig, så jag frågade om hans biljett. Många låser in sig på toaletten för att de inte har någon. Han sa att han skulle leta fram den och så gick han längre bak i tåget. Jag gick efter för jag tänkte att han har ingen biljett, säger hon.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →