SPECIAL DÖDEN PÅ JOBBET Så många dör av sjukdomar från jobbet Varje år dör människor till följderna av farlig svetsrök. ROBERT GRANSTRÖM / TT Mattias Lahti Davidsson Reporter på Lag & Avtal Publicerad 13 mar 2023 kl 15.42 Uppdaterad 13 mar 2023 kl 18.47 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post SJUKDOMAR. Årligen dör tusentals personer av stress, skiftgång, buller och ihållande fysiskt tungt arbete. Redan prenumerant? Logga in här Läs hela artikeln Prenumerera på Arbetarskydd Digital Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev, e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms). Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt. Fortsätt → Redan prenumerant? Logga in här Logga ut Minsida ✕ svetsning nyheter Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post
Studieförbund polisanmäls POLISANMÄLAN. Nedläggningen av Kulturens Bildningsverksamhet skapar flera nya konflikter. Unionens huvudarbetsmiljöombud André Bengtsson har polisanmält arbetsgivaren för att ha kartlagt anställdas facktillhörighet, lämnat en 6 6:a-begäran om åtgärder samt stämt arbetsgivaren för brott mot MBL och LAS.
Har man rätt att ta barnen till jobbet? EXPERTERNA. Det råder höstlov och många upptagna föräldrar väljer att ta med barnen till arbetet. Men är det en rättighet?
Elektra borrar sig fram under huvudstaden BERGARBETE. Mellan femtio och hundra meter under centrala Stockholm äter borrmaskinen Elektra sig igenom berget. Direkt bakom borrhuvudet arbetar skiftlaget i en av landets just nu mest extrema arbetsmiljöer, tunnelprojektet Anneberg-Skanstull.
Hallå där, Milad Haddad … … regionalt skyddsombud för IF Metall i Stockholms län sedan 15 år tillbaka som firas på onsdagen den 25 oktober – Skyddsombudens dag.
Premium Handeln plågas av stölder och hot HOT OCH VÅLD. En stöld var tolfte minut, minst ett rån om dagen och stor risk att bli hotad. Det är vardagens arbetsmiljö för 100 000 butiksanställda.
Priset går till forskning om arbete och kvinnor NOBEL. Amerikanskan Claudia Goldin får årets ekonomipris till Alfred Nobels minne för forskning om kvinnor på arbetsmarknaden. Ekonomen och samhällsdebattören Agneta Stark tycker att perspektivet inte räcker för att förklara kvinnors lägre löner och sysselsättning.
Måste inte företag följa arbetsmiljöenkäten? Arbetsgivaren gör en arbetsmiljöenkät varje år men vi arbetstagare ser aldrig att det blir några förbättringar gjorda. Nu säger en del kollegor att de slutat svara på enkäten "för det händer ju inget ändå". Vad kan vi göra?
Premium Ökning av dödsolyckor 2023 ARBETSOLYCKOR. 2023 ser ut att bli ett svart år för dödsolyckor på jobbet med en avliden anställd varje vecka. Men jobben var 20 gånger farligare 1955, då dog en anställd var sjätte timma.
Strängare krav för asbest inom EU ASBEST. Hårdare gränser för asbest kommer att gälla i Europa senast om sex år. Det har Europaparlamentet röstat igenom.
Premium Nu ska scheman vara lagda utifrån dygnsvilan ARBETSTIDER. Från och med 1 oktober börjar de skärpta reglerna om elva timmars dygnsvila gälla, det för att leva upp till EU:s minimikrav. Arbetsgivarna verkar ha lyckats införa reglerna i scheman, visar Arbetarskydds rundringning.
”Dagens slavdrivare blir som en förlängning av algoritmen” KULTUR. Författaren Anders Teglunds andra bok Slavdrivaren handlar om de som befinner sig ett snäpp högre i hierarkin än de matbud som de är chefer över – den andra sidan myntet – och som ogillas av både ledningen och av buden.
Mynak och verket slås ihop BUDGETEN. Regeringen vill slå ihop Myndigheten för arbetsmiljökunskap med Arbetsmiljöverket. Det framgår av budgetpropositionen.