Hallå där

Oschysta blåbär

Ont om bär, många plockare och höga avgifter för thailändarna oroar Mats Wingborg som skrivit rapporten "Schysta skogsbär"

Hallå där, Mats Wingborg … … som är aktuell med rapporten ”Schysta skogsbär” om thailändares bärplockning i Sverige.

Du skriver i rapporten att förr eller senare inträffar en katastrof i bärbranschen. Hur då?

- Det är flera samverkande saker. Dels har avgifterna som bärplockarna tvingas betala gått upp mer än deras löner. Antalet bärplockare ökar. Förra året kom 6 500 plockare till Sverige. Samtidigt är det risk för bärbrist i sommar.

- Jag är verkligen oroad. Många riskerar att komma hem med skulder. De börjar med att betala 20 000 kronor för biljetten.

Mats Wingborg är journalist och författare.

Hur kommer det sig att de ger sig av? Finns det ingen information i Thailand om de dåliga villkoren?

- Jo, det är otroligt mycket uppmärksamhet i Thailand. Till exempel ägnade parlamentet en heldag åt poblemet då det ställdes krav på arbetsmarknadsministerns avgång.

- De flesta bärplockare är risbönder från en provins nära Laos. De har lågsäsong och ingen försörjning när det är bärsäsong här. Till saken hör att det finns plockare som hamnat hos goda arbetsgivare och tjänat bra med pengar. Andra hör talas om det och bär på en dröm om pengar.

I rapporten går du igenom sex reformer som skulle kunna hjälpa bärplockarna. Bland annnat en kvot för antalet som får komma. Är det realistiskt?

- Inte helt. Men bärföretagen tycker själva att det kommer för många. En annan sak som man borde driva igenom är att få arbetsgivarna att stå för mer av plockarnas kostnader. Till exempel biljetten.

- Avgifterna och kostnaderna är så höga att den kollektivavtalade lönen på cirka 24 000 kronor knappt räcker. För att tjäna pengar måste en plockare jobba många timmar per dygn. Från 5-6 på morgonen till 8-9 på kvällen.

Är det bara Sverige som lockar bärplockare?

- Finland har också thailändska bärplockare och där har de inget anställningsskydd. Där är det ännu sämre.

Till sist. Hur blir årets bärsäsong?

- Just nu ser det illa ut. Det är väldigt torrt i markerna. Om det inte kommer en rejäl period med regn så kan det bli som sommaren 2018.

Rapporten är utgiven av Arena idé.

 

-