rättsligt

Lärare dömda för sexårings död

Utanför simbassängen vid Tångvallaskolan i Falsterbo lämnades blommor och gosedjur efter dödsolyckan. Tre lärare och rektor har nu dömts för sexåringens död.

DÖDSOLYCKA. Malmö tingsrätt har dömt tre lärare samt en rektor som skyldiga till en drunkningsolycka i Vellinge 2020. En sexårig pojke drunknade när skolan var på badutflykt i en pool nära skolan.

Publicerad

Det var i augusti 2021 som lärarna på Tångvallaskolan i Falsterbo ansvarade för badet där ett 40-tal elever deltog. Många av dem kunde inte simma.
Åklagaren ansåg att lärarna överhuvudtaget inte borde ha tagit barnen till poolen under de omständigheterna och att rektorn inte genomfört den riskanalys av simning med eleverna som lagen kräver.
Malmö tingsrätt skriver i sin dom att lärare har ett långtgående arbetsmiljöansvar för elever. Lärarna har brustit i det ansvaret och visat oaktsamhet på grund av det faktum att de omöjligt kunnat hålla tillräcklig uppsikt. De har missat att planera aktiviteten så att risker kunnat undvikas. schemat för bad just den dagen sattes flera dagar i förväg och lärarna borde därför haft tid att planera.
Eftersom skolans rektor är ytterst ansvarig för arbetsmiljön fälls denna för att inte ha genomfört riskanalys.
Alla fyra döms till villkorlig dom samt dagsböter. Vellinge kommun åläggs att betala företagsbot på 1 500 000 kronor. Åklagaren hade yrkat på 3 00 000 000 kronor. Pojkens anhöriga tilldöms ett skadestånd på 138 000 kronor.
Domen kan överklagas senast den 15 maj 2023.