Special cancer
"Gränsen för kvartsdamm och svetsrök borde sänkas"

Arbetsmiljöverket borde sänka de tillåtna gränserna för vissa cancerframkallande ämnen, anser två forskare på Karolinska institutet. Främst gäller det kvartsdamm som finns i stenkross samt sexvärt krom som finns i viss svetsrök.
Johan Högberg och Gunnar Johanson, båda professorer i
toxikologi på Karolinska institutet i Stockholm, anser att Sverige bör införa
tuffare gränsvärden för cancerframkallande ämnen.
I en debattartikel i Dagens Nyheter fokuserar de på tre ämnen:
- Kvartsdamm som finns i stenkross och sand.
- Sexvärt krom som bildas i svetsrök från svetsning i rostfritt stål samt i ståltillverkning, lädergarvning och träimpregnering.
- 2-Nitropropan som används som lösningsmedel, främst i slutna system i kemisk industri.
EU har nyligen skärpt gränsvärdena för cancerframkallande ämnen och det är bra, resonerar Johan Högberg och Gunnar Johanson, men det räcker inte. EU:s nivåer är minimiregler och inget hindrar enskilda medlemsländer från att gå längre för att skydda människors hälsa. I Sverige är det Arbetsmiljöverket som bestämmer gränsvärdena och de båda forskarna anser att myndigheten borde gå längre med de tre ämnena.

Kvartsdamm är vanligt förekommande i arbetsmiljöer där man hanterar krossad sten och sand. Därutöver exponeras människor till vardags genom att vägar sandas och däcken river upp partiklar i luften.
– Kvarts är en stor och dyr fråga. Vi har väldigt mycket kvarts i berggrunden. Det förekommer en stor exponering inte bara i arbetsmiljön. Vi gjorde en snabbmätning i tunneln för Norra Länken nära Karolinska Institutet. Det var väldigt höga nivåer, säger Gunnar Johanson.
Kvarts har diskuterats länge, enligt Johan Högberg. Ett problem med ämnet är att man inte vet exakt hur det orsakar cancer. Afa Försäkring beslutade i juli att finansiera ett projekt som Johan Högberg deltar i och som handlar om påverkan på arvsmassan.
– Att vi argumenterar för sänkt gränsvärde är motiverat av tidigare studier som funnits ganska länge. Nu hoppas vi få tydligare belägg för att man kan få cancer av även lägre exponeringar, säger Johan Högberg.
Enligt beräkningar utförda på uppdrag av Arbetsmiljöverket dör 116 personer årligen i förtid på grund av kvartsexponering.
Svetsrök är också en svår fråga eftersom det finns så många olika sorters rök med olika kemiskt innehåll.
– Vi tycker att man behöver skärpa gränsvärdet för sexvärt krom. I Danmark har man gjort det men Sverige följer än så länge EU:s nivå, säger Gunnar Johanson.
IF Metalls rapport ”Ingen ska behöva dö av jobbet” som kom för ett år sedan visar att svetsrök är ett utbrett problem för fackförbundets medlemmar. Enligt beräkningar dör 71 personer i förtid varje år av gifter i svetsrök.
Det tredje ämnet, 2-Nitropropan, har tidigare varit mer vanligt förekommande. Då användes det som lösningsmedel i färg och dessutom som ett sätta skilja ut fett, exempelvis vid margarintillverkning. Numera är 2-nitropropan mer sällsynt och Gunnar Johanson säger att han inte vet i vilken omfattning det används i Sverige.
– Det är nog i princip stoppat.
Om det används så är det sannolikt i slutna system i kemisk industri. Men han och Johan Högberg anser ändå att för det fåtal personer som fortfarande exponeras är cancerrisken vid gränsvärdet oacceptabelt hög.
De båda forskarna medger att gränsvärden är komplicerade att fastställa då de måste vara en avvägning mellan vad som är rimligt utifrån kostnader och vad som är risken för människors hälsa. En del ämnen har en så kallad tröskeleffekt. Det innebär att under tröskelvärdet anses exponering har försumbara effekter.
– Men i fallet kvarts finns inget tydligt tröskelvärde. Vi vet inte vilka effekter låga exponeringar har, säger Gunnar Johanson.
Arbetsmiljöverket har ännu inte besvarat de båda professorernas debattartikel. Det är inte heller något de räknar med på kort sikt. Diskussionen och arbetet med gränsvärden är ständigt pågående.