rättsligt
Bolag för närsjukvård stäms för vaccinationskrav

VACCINVÄGRAN. Svenska kommunalarbetareförbundet stämmer Vårdföretagarna och Alerias närsjukvård AB på skadestånd för frånträdande av anställning till Arbetsdomstolen.
Till två medlemmar yrkar förbundet 250 000 kronor vardera i allmänt skadestånd samt ekonomiskt skadestånd om drygt 37 000 kronor respektive 16 000 kronor per månad från och med september respektive maj i fjol till och med huvudförhandling i målet.
Bakgrunden till tvisten är att bolaget i slutet av 2021 ensidigt införde en policy om vaccinationskrav avseende covid-19. Dessförinnan hade medbestämmandeförhandlingar avseende policyn ägt rum vilka avslutades i oenighet. De två aktuella medlemmarna, anställda som undersköterskor vid bolaget, vägrade vaccination. Enligt förbundet uppgav bolaget att en vaccinationsvägran skulle uppfattas som om undersköterskorna inte längre stod till förfogande för arbete och att lön därmed inte skulle utbetalas. Deras anställningar skulle även kunna komma att avslutas om inte vaccinationskravet hörsammades. Undersköterskorna skickades hem utan lön och frånträdde senare sina anställningar.
Enligt stämningen har parterna i tvisteförhandlingar varit överens om att det inte finns någon uttrycklig lagregel som ger arbetsgivaren rätt att besluta om ett vaccinationskrav. Bolaget hävdar dock att det finns en sådan rätt inom ramen för arbetsledningsrätten. Förbundet å sin sida menar att det inte föreligger någon sådan rätt för arbetsgivaren med hänvisning till skyddet för den personliga integriteten som återfinns i Europakonventionen. Förbundet stöder sin uppfattning på tidigare praxis gällande ingrepp i arbetstagarnas personliga integritet, även om någon praxis kring just vaccinationskrav ännu inte finns. Enligt förbundet finns varken lagstöd eller praxis som ger en arbetsgivare rätt att beordra om vaccination mot covid-19. Vidare menar förbundet att ett vaccinationskrav strider mot god sed på arbetsmarknaden. Dessutom menar förbundet att undersköterskornas frånträde av sina anställningar ska jämställas med ett avskedande, för vilka det saknas giltig grund. Enligt förbundet har det stått klart för bolaget att undersköterskorna, efter att ha blivit hemskickade utan lön, förr eller senare skulle komma att säga upp sig. Bolagets agerande är enligt förbundet i strid med god sed eller i vart fall otillbörligt.
Förbundet önskar att målet handläggs gemensamt med mål A 118/22 som rör samma parter och krav på vaccination, se Senaste nytt om arbetsrätt den 28 september 2022.
Ombud är förbundsjuristerna Anne Alfredson och Annett Olofsson vid LO-TCO rättsskydd.
Arbetsdomstolen. Den 14 april 2023. Mål A 51/23.