LEDARE

Alldeles ensam nattetid i butiken

Johanna Kronlid
Johanna Kronlid

"... rätt stökiga med olika beställningar av korv och varma mackor. Jag skulle inte vilja jobba ensam i sådana situationer ...

Någon gång har det hänt att jag promenerat på Sveavägen i Stockholm på väg hem mitt i natten. Då passerar man, bredvid det som lär vara ett av Sveriges äldsta McDonalds – där raggarbilarna förr stod parkerade – ett dygnet runt-öppet 7-eleven.
När jag kikat in och sett en ensam människa jobba innanför disken har jag tänkt: Alldeles själv. En lördagnatt mitt i Stockholms city. En gång gick jag in för att köpa frukostbröd eller någonting och då var affären full av lindrigt nyktra ungdomar som firade studenten. Nej, de var inte våldsamma, men rätt stökiga med olika beställningar av korv och varma mackor. Jag skulle inte vilja jobba ensam i sådana situationer. 
Vi skriver om hot och våld i Arbetarskydd.
Om en tågvärd som vi kallar Sara som tvingats göra fyra polisanmälningar om hot, misshandel och sexuella trakasserier från passagerare. Hon jobbar på Pågatågen, läs mer. 
Bara i Skåne förekommer cirka 500 incidenter varje år på tågen, berättar Sekos skyddsombud Ola Brunnström för vår reporter Nina van den Brink:
”Hot kan också vara otroligt jobbigt för personalen, att någon säger att de vet vem du är, att de hotar med att vänta på dig när du kommer hem. Efteråt kan det ibland vara nästan värre än våld, fantasin är så mycket starkare och sätter sig väldigt”, säger han.
Seko har krävt dubbelbemanning på tågen. Men pengarna räcker inte till enligt arbetsgivaren. Dock arbetar en grupp på Arbetsmiljöverket med en utredning om eventuellt förbud mot ensambemanning under tider och situationer då anställda faktiskt kan utsättas för fara. Det pågår rättsfall om hot på arbetsplatser.
Ett uppmärksammat, komplicerat fall gäller livsmedelsbutiken Orienta i Borlänge där skyddsombudet lade ett stopp sedan personalen känt sig utsatta för aggressiva påhopp från en arbetsledare. Skyddet hävdes, vilket är överklagat till Förvaltningsdomstolen och skyddsombudet har dessutom gjort en 6:6 A-anmälan och begärt ingripande från Arbetsmiljöverket.
Leif Holmkvist reder ut turerna. Läs mer om Orienta på Arbetarskydd.se Om det inte går att få igenom stopp mot ensamarbete i avtalen måste det till en lag. Ingen människa ska behöva känna sig rädd på jobbet.
Dessutom: Missa inte vår podd Arbetarskydd.se. Där berättar vi vad som händer, vad som kommer att hända och vad vi skriver om på webb och i papperstidningen.