Övriga Nyheter

Så fort letterna fått lön upphör blockaden

Bygget av Stora Hammars nya skola i Höllviken, Vellinge kommun försattes i blockad av Byggnads. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Byggnads och det lettiska företaget vid skolbygget i Vellinge har nu kommit överens. Byggnads lettiska medlemmar ska få betalt.

Publicerad

Parterna i konflikten vid bygget Stora Hammars skola i Vellinge kommun har nu träffat en överenskommelse.

Byggnadsarbetareförbundets lettiska medlemmar som inte har fått betalt ska nu få det. Och det enligt avtalet med Byggnads, alltså 158 kronor i timmen och inte 1,15 lats i timmen vilket deras individuella anställningsavtal angav. (1,15 lats motsvarar cirka 16 kronor.)

– Byggnads kan aldrig tillåta att våra medlemmar får olika lön på grund av nationalitet eller etniskt ursprung, säger avtalssekreterare Torbjörn Johansson i Byggnads pressmeddelande.

Överenskommelsen med det lettiska företaget Metto Jumti innebär att den pågående blockade och den varslade sympatiåtgärden upphör när de förfallna lönerna har betalats ut till de lettiska medlemmarna i Byggnads.

- Men det räcker inte med att de säger att de fått betalt. Vi ska först se utbetalningarna, sedan kan vi upphäva stridsåtgärderna, säger Torbjörn Johansson till Arbetarskydd.

Kommunal beställare

  • Bygget av Stora Hammars skola i Vellinge beräknas vara klart hösten 2011.
  • MVB har totalentreprenad.
  • Beställare är Vellingebostäder. Att arbetet försätts i blockad innebär att ingen får utföra blockerat arbete och blockaden gäller även om arbetet till delar eller i sin helhet överlåtes till annat företag.

Källa: Byggnads och MVB