Övriga Nyheter

Simon Sinek: "Inte konstigt att människor misstror hr"

Hr måste förstå att deras första ansvar är att kämpa för medarbetarna, inte för ledarna, säger ledarskapsgurun Simon Sinek. Foto: Aners Wiklund / TT-Bild
Hr måste förstå att deras första ansvar är att kämpa för medarbetarna, inte för ledarna, säger ledarskapsgurun Simon Sinek. Foto: Aners Wiklund / TT-Bild

Alla vd:ar säger att människor är viktiga. Men i vilken ordning? DET är intressant. Hr borde inse att de framförallt finns till för människorna i organisationen, säger ledarskapsgurun Simon Sinek.

Publicerad

Personal & Ledarskap träffar engelsmannen Simon Sinek, under hans besök i Stockholm. Han är mannen som skapade sig en superkarriär genom att börja fråga: Varför?

Han är ansedd som en av världens främsta ledarskapstänkare av affärsmagasinet Forbes. En omåttligt populär Ted-talare med över femtio miljoner visningar av framträdandena "How great leaders inspire action" och "Why good leaders make you feel safe". Simon Sinek är också författare till böckerna "Start with why", "Find your why" och "Leaders eat last" och är en av förespråkarna för meningsfullhet i affärsvärlden.

Framför allt är Simon Sinek en fantastisk retoriker. När han äntrar scenen på konferensen Nordic Business Forum Sweden gör han det som en rockstjärna med riktiga fans ute i publiken. Drygt tusen affärsmänniskor har betalat tusentals kronor för att lyssna på sin frälsare och plockar unisont upp mobilen för att fota och kunna visa - jag var där!

Den otroliga framgångssagan startade när Simon Sinek, som är utbildade etnograf, startade och drev en marknadsföringsbyrå men kom att hata sitt jobb så mycket att han sa upp sig och började marknadsföra sig själv. Sinek höll sina första eldtal till meningsfullhetens lov i en bekants vardagsrum. Sen ville fler lyssna. Och ännu fler.

Han fortsätter nu sitt korståg - tillsammans med sitt team på 26 personer - genom att marknadsföra sin mission: att hjälpa andra att hitta det som driver och inspirerar dem. Sin egen framgång ser han på med visst förakt, beskriver han under konferensen när Personal & Ledarskap får en väl påpassad intervju där Simons närmsta assistent och en livvakt är med.

- Egentligen är det en skam att det finns en efterfrågan kring det jag pratar om: tillit och samarbete.

Så varför finns det en efterfrågan på dina idéer?

- Därför att människor saknar någonting i sina liv eller på sina jobb. Jag pratar inte i skumma ordalag, jag pratar inte på ett sätt som skapar avstånd. Jag pratar om vetenskap, biologi och antropologi. Jag försöker att grunda det jag säger på någonting som är rationellt och som går att förklara. Bra ledarskap är inte bara en trevlig idé. Det finns fundamentala biologiska och antropologiska skäl bakom det. Jag försöker att undersöka dem, med hopp om att de ska intressera fler än bara dem som redan är övertygade och det tror jag att jag gör.

Läs hela artikeln på Personal & Ledarskap.