Karriär

Larmar om brist på arbetsmiljöingenjörer

”Redan om fem år kan kåren av arbetsmiljöingenjörer vara halverad. Ska det förebyggande arbetet inte dö sotdöden krävs det fler kvalificerade arbetsmiljöingenjörer.” Det skriver tre representanter för Riksstyrelsen för FTF arbetsmiljö med KTH-professorn Ann-Beth Antonsson i spetsen.

Publicerad

Arbetsskydd publicerar debattartikeln där arbetsmiljöingenjörerna Ann-Beth Antonsson, Tanja Vaara, ordförande i riksstyrelsen för FTF arbetsmiljö och Per Muhr, Med Dr vid Karolinska Institutet, påpekar att arbetsmiljöingenjörer och ergonomer behövs för ett förebyggande och systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna:

Det som oroar oss är att under de senaste åren har yrkeskåren arbetsmiljöingenjörer förändrats. Två tredjedelar av arbetsmiljöingenjörerna är över 50 år och 38 procent är över 60 år gamla. Redan om fem år kan alltså arbetsmiljöingenjörskåren vara i stort halverad på grund av pensionsavgångar.  

Det finns ett stort behov av att utbilda nya arbetsmiljöingenjörer under de närmaste åren. Utvecklingen under de senaste åren visar att de yngre medlemmarna har högre utbildning än de äldre. Denna utveckling är tydlig också i övriga samhället, där utbildningsnivån generellt sett har höjts vilket speglar ökande kompetenskrav.”

Debattörerna föreslår tre saker:

  • Utöka utbildningen på högskolenivå av kvalificerade arbetsmiljöingenjörer. Antalet nyexaminerade ingenjörer per år räcker inte.
  • Gör det möjligt att gå enstaka kurser i THAM-programmet och bygg på utbildningen med påbyggnadskurser, för att möjliggöra kompetensutveckling också för yrkesverksamma arbetsmiljöingenjörer. Utöka antalet fristående kurser inom högskolorna/universiteten.
  • Starta ett doktorandprogram inom arbetsmiljöingenjörsutbildningens ram för att öka forskning om tekniskt arbetsmiljöarbete och för att på sikt öka andelen disputerade arbetsmiljöingenjörer.

Läs hela debattartikeln på Arbetarskydd.se