Karriär

Jobba där du mår bäst

Är du som mest kreativ på stranden? Eller i stugan i skogen? Då är det där du ska arbeta så ofta du kan.

Publicerad

Många jobb kan utföras på distans med teknikens hjälp. Ändå är de flesta låsta till ett öppet kontorslandskap. Sitter vid samma skrivbord, på samma stol, intill samma kolleger. Varje dag.

– Det finns ingen som är som mest kreativ på sin arbetsplats, enligt Teo Härén som föreläste om kreativitet i samband med Microsofts Jobba hemma-dagen.

Enligt honom skulle produktiviteten öka väsentligt med större valfrihet. Han kallar det för att ”härarbeta”. Man ska alltid utföra sina arbetsuppgifter på den plats man får som mest inspiration, mår så bra som möjligt och tänker så kreativa tankar som möjligt.

Själv blev han utskälld när han efter två veckors semester i Sri Lanka stannade ytterligare en vecka – för att jobba. ”You need to learn to live your life”, gormade en amerikanska.

Teo Härén menar att rädsla hind­rar många. Hur ska chefen veta att jag faktiskt jobbar?

Tipset är att under en tid samla ihop icke brådskande arbetsuppgifter, gärna med mätbart slutresultat, och sedan fråga chefen. Tillåts du jobba hemifrån kan du lika gärna sitta i Thailand.

Men det måste inte handla om avlägsna platser. Några dagars jobb hemifrån eller från kaféet runt hörnet kan öka kreativiteten.

Avundsjuka avfärdar han med att andra yrkesgrupper kanske lyssnar på ljudböcker när de arbetar – ska de nekas det på grund av orättvisa?