Nyhetsarkiv

... hallå där, jultomten

… hur är arbetsmiljön när du landar hos främmande familjer?

Publicerad
Anonym tomte som inte har med innehållet i texten att göra.

– Jo, men den är bra. Folk är trevliga och glada när man kommer. Men det är stressigt för alla vill att man ska komma mellan klockan 16 och 18, efter Kalle på tv. Men det händer faktiskt att de vill ha besök på juldagen, de kanske är amerikaner eller så har de varit bortresta på julafton.

Vem är du egentligen bakom tomteskägget?

– Jag heter Andreas Östlund och driver företaget Bergamunken i Täby. Vi hyr ut nöjesutrustning och säljer tillbehören till maskinerna samt godsaker som kan behövas vid kalas, fest eller evenemang. För några år sedan började jag också att hyra ut tomtar och efterfrågan är stor. Den första bokningen kom faktiskt i juni när det var 32 grader varmt.

Det är högst ett tidsbegränsat uppdrag, hur länge har du tid för varje besök?

– Max en halvtimma. Rekordet är två minuter, men det var under pandemin då familjen var nöjd med att tomten knackade på rutan, vinkade och ställde säcken utanför. Smittskyddet var verkligen en arbetsmiljöfråga, trots tomten att har mask. Han kan ju inte ha munskydd, utan måste lita på att det mesta fastnar i skägget.

Hur ska en bra tomte vara?

– Social och glad. Det är ett skådisjobb och jag vill att mina tomtar läst på om tomtens historia. Det är ingen nackdel att vara tjock, men det fixar vi annars med kuddar.

Är inte dåliga grötrim och usel handstil ett arbetsmiljöproblem?

– Det löser tomten genom att skylla på immiga glasögon, då får han hjälp. Ett bra knep är att ta reda på något om barnen, om de vunnit nån tävling eller sånt under året. Det imponerar på ungarna. Och vi har en tomte som spelar julsånger på klarinett. Tomten kan allt.

Har du någon tomtemor att hyra ut?

– Ja, faktiskt. Men efterfrågan är tyvärr låg, barnen väntar sig en man. Tomtemor är populär om hon följer med tomtefar. Det är märkligt att ingen försökt bryta den trenden och skapa en ny bild av tomtefamiljen.

Till sist, får tomten smaka den hemspetsade glöggen?

– Absolut inte. Våra tomtar är moderna och kör bil till nästa uppdrag.