Tidningen

Målet - minska arbetsbelastningen med samtal

Samtalet ligger till grund för en metod som Göteborgs stad erbjuder för bättre arbetsmiljö på stadens arbetsplatser.
”Det har tidigare visat sig vara svårt att gå från teori till praktik i projekt som handlar om arbetsmiljö. Men när vi lämnar grupperna efter första workshopen är de redan i gång med praktiken.”, säger arbetsmiljöstrateg Elisabet Palmér.  Foto: Wibeck Persson

DJUPSAMTAL. Medarbetarenkäter, skyddsronder och statistik över sjukfrånvaro samlades in. Sen utvecklades metoden. Nu samtalas det på djupet på fler än 80 arbetsplatser i Göteborg. 

Publicerad

Delaktighet är nyckeln – och kommunikation. Det menar Elisabeth Palmér, hälso- och arbetsmiljöstrateg i Göteborgs stad som varit med och infört en metod där samtalen står i centrum. Enligt henne är tricket att inse att vi i vardagen pratar förbi varandra – att vi tror att vi menar samma sak för att vi använder ungefär samma ord. När vi går ned på detaljerna, när alla i arbetsgruppen börjar prata ordentligt med varandra om det jobb de tillsammans utför varje dag, då händer det grejer. Till exempel kan man upptäcka att belastning för en person, faktiskt kan vara återhämtning för en annan. 

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →