Övriga Nyheter

Ordning och reda, hämmad på freda’

Micael Dahlén har tidigare skrivit en bok, där han bland annat samlat studier av oordningens stimulerande effekter på kreativiteten. Foto: Claudio Bresciani/TT

CLEAN DESK. Ett alltför välstädat skrivbord kan ha en negativ effekt på kreativiteten. Det visar forskning vid universitetet i ­Minnesota. – Arbetsgivare som vill ha innovation bör ta sig en funderare på dagens minimalistiska kontorstrend, säger forskaren bakom studien, Kathleen D Vohs.

Publicerad

Ett av experimenten i forskningsstudien var att personerna i ett välstädat respektive rörigt undersökningslabb fick i uppgift att hitta på så många alternativa användningsområden som möjligt för pingpongbollar. Båda grupperna fick ungefär lika många idéer. Men de i slarvrummet hade förslag som var fem gånger så kreativa och avancerade som prydlighetsgruppen. Det bekräftade de amerikanska forskarnas tes att prydliga omgivningar väcker konventionalitet och traditionalism, medan stökighet inspirerar till nya vägar.

– Kontorsarbetare får allt mindre yta att stöka till på, särskilt de som delar skrivbord med andra. Nog för att städning har sina poänger, men man bör betänka att tomma ytor kan hämma inspirationen, skriver Kathleen D Vohs om sina forskningsresultat i The New York Times.