Övriga Nyheter

Micael Dahlén: Skrivbordet föder min kreativitet

– Få trodde att jag ens var kapabel att städa mitt skrivbord. Tro det eller ej, men jag är väldigt ordningsam hemma, säger Micael Dahlén. Foto: Claudio Bresciani/TT
– Få trodde att jag ens var kapabel att städa mitt skrivbord. Tro det eller ej, men jag är väldigt ordningsam hemma, säger Micael Dahlén. Foto: Claudio Bresciani/TT

Handelshögskoleprofessorn som är lika berömd för sitt stökiga skrivbord som för sin blomstrande kreativitet. I höst har Micael Dahlén varit på Sverigeturné med sin show Kaosologi.

Publicerad

Är kaos granne med Gud?

– Om det stämmer, som det sägs, att Gud finns i de små tingen, borde hen ju inte bara vara granne med utan rentav inneboende i kaoset, som ju är ett helt universum av små ting. Alldeles säkert är i alla fall att kaoset ofta bjuder på oväntade uppenbarelser.

Vem är då motsatsen, exempelvis ett välstädat skrivbord, granne med?

– Riksrevisionsverket...?

Vad anser du om clean desk-trenden?

– Allt är värt att testa, så kan var och en fatta sina egna välinformerade beslut. Först när du har testat vet du ju vad som funkar bäst för just dig.

Har du erfarenhet av att jobba vid ett välordnat skrivbord?

– Jomenvisst! Både för att fatta mitt välinformerade beslut och för att utmana mig själv och andras bild av mig. Få trodde att jag ens var kapabel att städa mitt skrivbord.

Vad innebär ditt kaotiska skrivbord för din kreativitet?

– Det är både ett uttryck för den och föder den. Jag har alltid minst elva olika projekt på gång som spretar och tar mycket plats på skrivbordet och när högarna på skrivbordet börjar blanda sig får jag alltid nya korsbefruktande idéer.

Är det någon på jobbet som har synpunkter på det?

– Städchefen brukade ha det, men vi gjorde till en tradition att jag på hens födelsedag gjorde en årlig översynsstädning och sen bjöd jag på finlunch.

Kan du stänga dörren om dig?

– Ja. Numera måste jag för arbetsrons skull. Jag sitter längst ut i min korridor och alla människor som rör sig på andra sidan glasdörren till korridoren brukar bli stående utanför.

Har du motsvarande kreativa röra hemma?

– Nä, inte alls faktiskt. Tro det eller ej, men jag är väldigt ordningsam hemma.

Kaos på turné

Micael Dahlén, ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm, har skapat begreppet kaosologi, som kortfattat handlar om att små saker kan få stora följder. Han har nyligen kommit ut med en bok i ämnet och turnerar i landet med en show. Kaosologi bygger på såväl forskning som egna erfarenheter.