Arbetsskador

Oenig hovrätt
friar arbetsgivaren

Det var inte arbetsgivarens fel att ställningen sattes upp på fel plats. Därför frias Lyréns Plåt.

Publicerad

Plåtslagarlärlingen arbetade med taket från en provisorisk träställning när han föll 3,5 meter. Han skadades svårt. Anledningen till att han arbetade från den provisoriska ställningen var att rörställningen var uppsatt på fel plats.

Arbetsmiljöåklagare Maria Johansson åtalade Lyréns Plåt AB i Filipstad och krävde 400 000 kronor i företagsbot. Åklagaren ansåg att företaget inte hade riskbedömt takarbetet. Lärlingen krävde för egen del drygt 36 500 kronor för den inkomstförlust som olyckan medfört.

Majoriteten i Värmlands tingsrätt ansåg dock att själva ordern om att sätta upp en så kallad Burtonställning var en tillräcklig bedömning av risken. Två av domstolens ledamöter höll inte med om det, utan ansåg att företaget skulle betala den begärda företagsboten.

Åklagaren och lärlingens ombud överklagade domen och höll fast vid sina ursprungliga krav.

Men hovrättens majoritet anser att arbetsgivarens order om att sätta upp en riktig byggnadsställning uppfyllde kraven på fallskydd och att riskerna med arbetet därmed bedömdes. Att de anställda inte följde instruktionerna, ska inte arbetsgivaren lastas för.

Två nämndemän anser att Lyréns Plåt begått arbetsmiljöbrott.

Domen kan överklagas senast den 19 mars 2013.

Domen

19 februari 2013, Hovrätten för västra Sverige, mål B 1483-12