Nyhetsarkiv

Hallå där, Robert Brindeby …

… huvudskyddsombud för Polisförbundet i södra Stockholm, som gjort en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket om passpolisens psykosociala arbetsmiljö.

Publicerad

Vi läser dagligen om halvårslånga köer för att boka tid för ett nytt pass, hur har det blivit så?

– Under det senaste halvåret har personalen haft alldeles för hög belastning i förhållande till resurserna. Vi har en miljon invånare i södra Stockholm och bara passexpeditioner med ett tiotal platser vardera i Flemingsberg, Södertälje och Nacka. Den avsatta tiden för en ansökan är 20 minuter, men många ärenden tar mycket längre tid.

Är situationen bättre på andra håll i landet?

– Nej, på de flesta håll är arbetsbelastningen hög och köerna långa. Polismyndigheten har ju upprättat en särskild händelse för situationen. Men min anmälan gäller Flemingsberg, som är en av passexpeditionerna med högst belastning.

Hur har det drabbat personalen?

– Utmattningssymtom som sömnsvårigheter, ångestproblem, oro och stress. Vi har haft ett tiotal arbetsskador på grund av för hög arbetsbelastning. Det här är ändå personal med vana vid högt tryck, men under begränsad tid. När de får leva med pressen under lång tid hamnar de i en slags spiral som de inte kan klara sig ur själva. De behöver både medicinskt stöd och samtalsstöd.

Vad har arbetsledningen gjort åt problemet?

– Polisförbundets och ST:s lokala fackliga företrädare har påtalat problemet, men det har bara eskalerat. Arbetsgivaren har inte klarat av att lösa det. Då kom vi överens med arbetsgivaren om en riktad social skyddsrond och att företagshälsovården skulle kopplas in. Men sedan backade arbetsgivaren från det och ville i stället koppla in Polismyndighetens interna krisstödjare, som i och för sig kan vara ett komplement, och därför anmälde jag till Arbetsmiljöverket.

Så vad vill du ska hända?

– Jag väntar på att Arbetsmiljöverket ska göra en inspektion. Jag vill att de djupintervjuar de anställda och deras chef.

Polismyndigheten har sagt att de ska anställa fler, hjälper inte det?

– Det finns före detta passhandläggare inom polisen som har rätt behörighet, men inte så många. Rekrytering och utbildning tar tid. Det finns också tekniska flaskhalsar om det ska byggas nya arbetsstationer med de digitala systemen.

Jag har hört att sökande försöker bluffa sig före i kön med påståenden som ”min pappa bor utomlands och ligger för döden, jag måste få ett pass snabbt”, det hjälper väl inte?

– Uppfinningsrikedomen är stor. Nej, passpersonalen måste följa förvaltningslagen och behandla alla lika.