Våra enda arbetskläder stinker svett

2017-06-19 00:00  

EXPERTFRÅGA. Jag är anställd på ett bemanningsföretag och uthyrd till ett lager. Arbetskläder med bemanningsföretagets logga är obligatoriska, trots det har vi bara fått en uppsättning kläder och skyddsskor. Jobbet är tungt och kollegerna stinker svett. Arbetsgivaren kräver dessutom att vi ska tvätta kläderna själva, på helgerna. Jag tycker att det är fräckt. Får det gå till så här?

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.

– Det är en skillnad mellan skyddskläder och arbetskläder. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren stå för skyddskläder. Om det är obligatoriskt med skyddsskor, hjälm och vissa andra skyddskläder måste arbetsgivaren betala för det. När det gäller arbetskläder har arbetsgivaren inte denna skyldighet. Det kan finnas särskilda regler i kollektivavtal som innebär att arbetsgivaren ska betala och tvätta de anställdas arbetskläder. När det gäller bemanningsföretag kan det vara bra att reglera vem som ska stå för skydds­kläder och arbetskläder och ansvara för att de tvättas.

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås.

– Lagen skiljer på skyddskläder och arbetskläder. Skyddskläder ska arbetsgivaren tillhandahålla om det finns behov. Arbetskläder har arbets­givaren ingen skyldighet att stå för, om du inte till exempel jobbar inom vård och omsorg. Jag kan precis som du tycka att det är fräckt eller till och med dumsnålt att inte tillhandahålla fler ombyten. Att ni har krav på er att använda kläderna och att ni endast fått en uppsättning känns helt orimligt. Vänd dig till din fackliga företrädare och försök få till ett avtal som reglerar tvätt och antal ombyten av arbetskläder.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- & Möbelföretagen och Grafiska Företagen.

– Det saknas normerande regler för arbetskläder, till skillnad mot skyddskläder där reglerna är mer definierade. Om arbetsgivaren framför att det är krav på profilkläder så anser jag att arbetsgivarna har en skyldighet att ordna det i den omfattning verksamheten kräver. Det ligger i arbetsgivarens intresse att du är hel och ren i företagets profilkläder. Ett svettdrivande arbete kräver fler ombyten. Däremot åligger det ingen skyldighet för arbetsgivaren att tvätta kläderna. Om du inte får rätsida på denna viktiga hygienfråga bör du ta upp det med ert skyddsombud.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö