Rätt att kräva sjukintyg direkt?

2017-08-14 00:00  

EXPERTFRÅGA. Jag har blivit uppringd av det bemanningsföretag som jag arbetar för. De meddelade mig att jag från och med nu måste visa läkarintyg från första dagen. Jag har bara varit sjukskriven vid ett enda tillfälle sedan jag började hos dem. Kan de verkligen göra så?

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås:

– Arbetsgivaren kan kräva läkarintyg från första dagen! Dock ska detta inte ske slentrianmässigt samt appliceras på alla. Tanken är att man ska använda den möjligheten när det finns ett specifikt behov för det. Ett specifikt behov kan vara att du till exempel är i behov av rehabilitering.

– Nu framgår det inte om ni har kollektivavtal? Oavsett det råder jag dig att prata med din fackliga representant. Om företaget du arbetar på är bundet av bemanningsavtalet, så anger det att kostnaderna för ett begärt intyg bekostas av arbetsgivaren.

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Fråga dina fackliga företrädare om det finns ett kollektivavtal som reglerar detta. Om det saknas gäller 8 kap. 10a§ sjuklönelagen. En arbetsgivare har rätt att begära ett förstadagsintyg (läkarintyg) om det finns särskilda skäl. Intyget behöver inte ange vilken sjukdom det gäller, bara att arbetsförmågan är nedsatt. Jag kan förstå att du kan känna dig kränkt av förfrågan. Saknas kollektivavtal kan du be arbetsgivaren att ange vilka särskilda skäl som anses finnas i ditt fall. Kom också ihåg att arbetsgivarens begäran måste vara skriftlig.

Läs också:

Läs mer: Intyget som väcker starka känslor

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- & Möbelföretagen och Grafiska Företagen:

– Sjuklönelagen har bestämmelser kring sjuklön och avvikelser regleras genom många kollektivavtal. Börja med att utgå från dem. Enligt sjuklönelagen kan arbetsgivaren begära sjukintyg från dag ett om särskilda skäl finns. Beslutet ska vara skriftligt och får gälla högst tolv månader. Om du inte lämnar läkarintyg har du inte rätt till sjuklön. Jag anser att regeln ska användas sparsamt, som vid upprepad eller misstänkt obefogad frånvaro. Arbetsgivare brukar betala patientavgift även om lagen inte innehåller bestämmelser om detta. De kan även anmoda ordinerad läkarmottagning.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö