Hur säger jag ifrån utan ”skitsnack”?

2015-05-10 23:00  

EXPERTFRÅGA. Min arbetskamrat stör och pratar med mig hela tiden om saker som jag tycker är ointressanta. Dessutom är hen en smitare, som alltid ”vet” hur saker ska utföras och pratar med auktoritet, men sen blir jobbet inte gjort rätt eller i tid. Då får vi andra lida för det. Hur kan jag ta upp problemet utan att det låter som avundsjuka eller skitsnack?

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås:

– Att någon stör dig i dina arbetsuppgifter är självklart inte okej. Jag tycker du ska framföra det till personen i fråga. Gör det på ett ärligt och schyst sätt. Dokumentera vad hen ska göra. Om uppgifterna inte blir gjorda i tid måste hen ta sitt ansvar. När hen inte har utfört sina uppgifter och försöker smita undan genom att lägga över det på er andra kan du ställa motfrågor som: Skulle du inte göra det där? Varför fick du inte det gjort? Tyvärr är det nog så att ju mer du accepterar av hen, desto mer får du stå ut med.

Lise-Lotte Argulander, förbundsjurist på arbetsgivarorganisationen Visita:

– Ta ett lugnt samtal med personen det gäller, klargör att du blir störd och varför du inte vill bli störd i ditt arbete. För att undvika skitsnack är det viktigt att prata med den det berör först. Personen kanske inte är medveten om sitt beteende. I ditt eget utvecklingssamtal kan du ta upp samarbetet på din avdelning. Ge gärna konkreta förslag på hur det kan förbättras. Om ni arbetar i ett öppet kontorslandskap kan frågan tas upp generellt, kanske finns det möjlighet till fler tysta rum eller ljudavgränsande skärmar.

Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Arbetsmiljölagen utgår från samverkan och att arbetsmiljön är ett gemensamt intresse och till viss del ett gemensamt ansvar. Bäst vore om du kunde prata med din arbetskamrat om problemen du upplever. Försök ta upp ett konkret problem, som att personen stör då du håller på med viktiga arbetsuppgifter. Personen kanske inte tänker på att du blir störd. Fungerar inte det måste du ta upp det med din arbetsgivare. Denne kanske kan prata med arbetskamraten. Fungerar inte det, kan du ta upp det med ditt skyddsombud.

Fråga experterna!

Har du problem och frågor som rör din arbetsplats och arbetsmiljö? Mejla till: redaktionen@arbetarskydd.se

Du som är prenumerant kan läsa experternas samtliga svar på frågor om arbetsmiljö på www.arbetarskydd.se/experterna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö