Arbetsskador

Unga aningslösa på Facebook

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Förra veckan avskedades tre personer på ett svenskt företag för att ha skrivit hotfulla inlägg om sin chef på Facebook. Nu visar en ny undersökning att majoriteten av ungdomar skriver om sin arbetsplats och sina chefer i sociala medier.

Publicerad

Novus Opinion har på uppdrag av rekryteringsföretaget Navigio tagit fram svenska ungdomars vanor i sociala medier i en undersökning som Dagens Industri tagit del av.

  • 91 procent av de tillfrågade 16-29-åringarna använder sociala medier.
  • 54 procent uppger att de brukar skriva om sin chef eller kollegor i sociala medier.

I undersökningen framkommer att många inte är medvetna om vilka konsekvenser statusuppdateringar som inbegriper förtal och illojala uttalande kan få.

- Rent generellt är det tillåtet att skriva i svepande ordalag om olika problem på arbetsplatsen. Däremot är det inte tillåtet att skriva ’min chef Pelle är en idiot och har en massa barnporr på sin dator’. Då finns det skäl till uppsägning, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på fackförbundet Unionen, till DI.

Han säger att det ännu inte finns någon rättspraxis för sociala medier. Slutligen är det upp till Arbetsdomstolen att avgöra sådana fall. Personer i privat sektor löper dock större risk att bli uppsagda då lojalitetsplikten uppges väga tyngre än yttrandefriheten än för anställda i offentlig sektor.

Förra veckan avskedades tre personer på ett företag i Piteå för att ha skrivit hotfulla inlägg om sin chef på Facebook.

Förra året blev en polis uppsagd efter att ha bloggat om brottsoffer och kvinnliga kollegor och beskrivit dessa på ett hånfullt sätt.