Arbetsskador

Chefen friad för schaktras

Jorden rasade och begravde honom nästan ända upp till huvudet. Han låg på magen och hade inte kommit upp utan hjälp. Tingsrätten friar hans arbetsgivare, han var inte brottsligt oaktsam anser domstolen.

Publicerad

Olyckan hände hösten 2012 i Lillkorsträsk i Älvsbyns kommun. Då höll en anställd vid Norrlands Grundmontering på att lägga ner en ledning i ett två och en halv meter djupt dike. När han böjde sig framåt för att flytta på en sten, rasade schaktväggen. Stora delar av kroppen begravdes och han kunde inte röra sig. Han grävdes loss av en arbetskamrat och sin chef.

Arbetsmiljöåklagare Stig Andersson krävde att företaget skulle betala 400 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrottet framkallande av fara för annan.

Tingsrätten håller inte med åklagaren om att den anställde hade för lite kunskap om arbetet i diket. Han hade arbetat som grundmontör i sju år när olyckan hände och var medveten om riskerna. Dessutom hade hans arbetsgivare, som också var verkställande direktör och som hade grävt upp diket, uppmanat honom och hans arbetskamrat att vara försiktiga.

Domstolen håller däremot med åklagaren om att schaktväggarna borde ha stöttats och att det var oaktsamt av arbetsgivaren att inte göra det. Han borde också ha tagit bort ett träd som stod nära diket. Men han var inte medveten om rasrisken, det var första gången en olycka av det här slaget hände. Tillsammans med montörens erfarenhet och markförhållandena på platsen, leder detta domstolen till att arbetsgivaren inte hade varit grovt oaktsam.

Om domen

28 januari 2014, Luleå tingsrätt, Mål B 1114-13.